Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Warsztaty Artystyczne w Łazach

W dniach od 9 do 11 września nasz Warsztat wziął udział w XIII Ogólnopolskich Integracyjnych Warsztatach Artystycznych Łazy 2015, pod hasłem „Tylko skrzydła mi dajcie rozwinąć…”.

Warsztaty  odbyły się pod Honorowym  Patronatem Ministra Pracy i Polityki Społecznej w nadmorskiej i niezwykle malowniczej miejscowości Łazy. Spotkali się tam uznani artyści oraz aktywni twórcy nieprofesjonalni- czyli uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej, Domów Pomocy Społecznej, Środowiskowych Domów Samopomocy, Ośrodków Rehabilitacyjno – Edukacyjno – Wychowawczych, Specjalnych Ośrodków Szkolno Wychowawczych oraz członkowie stowarzyszeń z całej Polski.

Celem tego spotkania było podniesienie twórczości osób niepełnosprawnych, także poszerzenie wiedzy na temat szeroko pojętej sztuki, możliwość wyrażania siebie, a przede wszystkim doskonała terapia.

Nasi uczestnicy  aktywnie brali udział w wielu warsztatach m.in. tanecznych, robienia biżuterii z guzików, kolażu, malarskich, wikliniarskich, rękodzielniczych, „drugie życie papieru”, filmowych oraz w wielu innych rozrywkach.

Dodatkową atrakcją, a dla niektórych spełnieniem marzenia było zobaczenie plaży i Morza Bałtyckiego. Wszyscy doskonale się bawili, humory dopisywały. Pogoda także nie zawiodła. To były niezwykłe chwile, które na długo zostaną w naszej pamięci.

2015-09-21

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Kisielanach