Aktualności Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom

Dni Otwarte Ośrodków dla Cudzoziemców

2017-06-30 14:18

W czerwcu 2017r. odbyły się Dni Otwarte Ośrodków dla Cudzoziemców w Białej Podlaskiej i Kolonii Horbów.

Dzień Otwarty Ośrodka dla Cudzoziemców w Białej Podlaskiej

• DATA:  07 czerwca 2017r.
  • ORGANIZATORZY: m.in. Centrum Wolontariatu w Lublinie, Urząd do Spraw Cudzoziemców, Caritas Diecezji Siedleckiej Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Białej Podlaskiej przy pomocy wolontariuszów Caritas Diecezji Siedleckiej Centrum Wolontariatu w Białej Podlaskiej
  • W PROGRAMIE: możliwość zobaczenia na własne oczy jak wygląda życie cudzoziemców na początku nowej drogi w momencie złożenia wniosku o nadanie statusu uchodźcy w Polsce (m.in. jak spędzają wolny czas), degustacja tradycyjnych potraw kuchni cudzoziemców zamieszkujących Ośrodek (kuchnia czeczeńska, ukraińska, dagestańska, ormiańska – można było spróbować m.in. chałwy czeczeńskiej, baklawy, czyburaków, manty, plow, czepałgasz z serem, kotleciki i różne sałatki), atrakcje dla dzieci: zabawa muzyczna, malowanie twarzy, kręcenie balonów, zabawa plastyczna

Dzień Otwarty Ośrodka dla Cudzoziemców w Kolonii Horbów

• DATA: 08 czerwca 2017r.
  • ORGANIZATORZY: m.in. Centrum Wolontariatu z Lublina, Urząd do Spraw Cudzoziemców, Caritas Diecezji Siedleckiej Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Białej Podlaskiej
  • W PROGRAMIE: przedstawienie przez kierownika Ośrodka jego specyfiki; część artystyczna w wykonaniu młodszych i starszych dzieci; atrakcje dla dzieci i zaproszonych gości; wręczenie słodkich upominków dla najmłodszych i pań narodowości czeczeńskiej i tadżygistanu, które przyrządziły potrawy – Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom było organizatorem warsztatów kulinarnych w tymże Ośrodku, dzięki którym można było spróbować potraw jego mieszkańców

Informacja dodatkowa:

Warsztaty kulinarne w Ośrodkach dla Cudzoziemców w Białej Podlaskiej oraz w Kolonii Horbów zorganizowane zostały w ramach projektu „Nowy Dom Polska”. Projekt ten realizowany jest przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi oraz Urzędem do Spraw Cudzoziemców. Projekt współfinansowany z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa.

2017-06-30

Dzień Otwarty Ośrodka dla Cudzoziemców w Białej Podlaskiej

Zdjęcia: Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Białej Podlaskiej - zdjęcia przedstawiają Dni Otwarte w Ośrodku dla Cudzoziemców w Białej Podlaskiej

2017-06-30