Aktualności Ośrodka Misericordia

Bal karnawałowy dla osób niepełnosprawnych

tl_files/gallery/omc_biala_podlaska/aktualnosci/20150213_bal/008.jpgTłusty czwartek dla pracowników i uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy to nie tylko dzień kojarzący się z jedzeniem pączków i faworków. Od 13 lat właśnie tego dnia organizujemy Bal Karnawałowy dla osób niepełnosprawnych z naszego regionu. W tym roku odbył się on 12 lutego. Po raz pierwszy patronat honorowy nad naszą imprezą objął J.E. Biskup Siedlecki Kazimierz Gurda. Tradycyjnie, patronat honorowy nad balem sprawowali również Prezydent Miasta Biała Podlaska – Pan Dariusz Stefaniuk oraz Starosta Bialski – Pan Tadeusz Łazowski. Opieki medialnej nad naszym wydarzeniem podjęli się: Słowo Podlasia, Echo Katolickie, Katolickie Radio Podlasie, podlasie24.pl oraz Radio Biper

Oprócz zaproszonych gości z rozmaitych instytucji oraz związanych z opieką nad niepełnosprawnymi urzędów państwowych na nasze zaproszenie odpowiedziało 13 ośrodków wsparcia, warsztatów terapii zajęciowej oraz środowiskowych domów samopomocy. W sumie na imprezie bawiło się ponad 300 osób, co bardzo nam się podoba, bo znaczy to, że nasz bal cieszy się niesłabnącą popularnością.

Wyjątkowa atmosfera, która panowała podczas zabawy to zasługa wolontariuszy z Centrum Wolontariatu, którzy, przebrani w kolorowe kostiumy, wyciskali ostatnie poty ze zgromadzonych na parkiecie. Za wspaniałą oprawą muzyczną całego zdarzenia stał zaprzyjaźniony już z naszym balem zespół No Problem.

Środowiskowy Dom Samopomocy przy Ośrodku „Misericordia” Caritas chciałby serdecznie podziękować wszystkim gościom za przybycie, osobom zaangażowanych w przygotowanie imprezy, wolontariuszom, sponsorom oraz przedstawicielom mediów za nagłośnienie naszego balu, którego głównym celem jest integracja środowisk niepełnosprawnych.

Zapraszamy za rok!

*XIII Bal Karnawałowy był współfinansowany ze środków PFRON