Aktualności Ośrodka Misericordia

Dzień Godności Osoby z Niepełnosprawnością Intelektualną

7 maja 2013 roku to bardzo ważny dzień dla środowisk związanych z niepełnosprawnością w Białej Podlaskiej. Tego dnia obchodzimy Dzień Godności Osoby z Niepełnosprawnością Intelektualną co roku organizowany przez bialski oddział Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Ponad 300 osób z dwudziestu różnych szkół i placówek wzięło udział w kolorowym marszu ulicami Białej Podlaskiej, który rozpoczął obchody tego dnia. Dzięki wspaniałej pogodzie, która w tym roku dopisała znakomicie, marsz udał się świetnie. Do maszerujących niepełnosprawnych dołączyli nawet Prezydent Miasta Biała Podlaska – Adam Czapski oraz Wicestarosta Bialski – Jan Bajkowski. Trasa marszu jak co roku zmierzała wprost do Kościoła pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny, gdzie odbyła się uroczysta msza święta w intencji osób niepełnosprawnych celebrowana wspólnie przez Ks. Kanonika Mariana Daniluka oraz Ks. Jacka Guza – Dyrektora Ośrodka „Misericordia” Caritas w Białej Podlaskiej. Po mszy uczestnicy marszu zgromadzili się w pobliskim kinie „Merkury”, aby oglądać program artystyczny przygotowany przez różne ośrodki składający się z takich elementów jak pokaz mody, koncerty, konkursy i prezentacje.

Dni takie jak ten, a w szczególności przemarsz ulicami Białej Podlaskiej to bardzo ważna sprawa dla osób niepełnosprawnych w naszym regionie, ponieważ dzięki takim wydarzeniom społeczność lokalna ma szansę dowiedzieć się ich istnieniu, potrzebach i problemach. W tym miejscu należy podziękować lokalnym mediom tj. podlasie24.pl, radiobiper.pl, pulsmiasta.tv, biala.tv, slowopodasia.pl, echokatolickie.pl, za zainteresowanie imprezą i odsyłamy na ich strony w celu zapoznania się relacjami z tego dnia.

Tekst: Sylwia / Marek Jakubiak
Opracowanie: Wojciech Magdziak vel Wierzbicki