Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Mikołajki ze strażakami

tl_files/gallery/swietlica_parczew/aktualnosci/20170410_wspieranie_dzialalnosci/caritas-ds.pngtl_files/gallery/swietlica_parczew/aktualnosci/20170410_wspieranie_dzialalnosci/parczew-herb.png

W środę, 6 grudnia 2017r, na dzieci uczęszczające na zajęcia do Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie czekała bardzo miła niespodzianka.

W dniu święta ku czci Świętego Mikołaja, naszą placówkę odwiedzili strażacy z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Parczewie, przynosząc ze sobą wielką paczkę gier oraz słodkości. W ramach podziękowania, dzieci również wręczyły panom strażakom mikołajkowe upominki - świąteczne ozdoby, wykonane z masy porcelanowej, w sam raz na udekorowanie choinki oraz zaśpiewały piosenkę: „I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem”.

Przedstawiciele straży przeprowadzili również prelekcję z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Nasi podopieczni nabywali i utrwalali wiadomości o numerach telefonów alarmowych, właściwym zachowaniu się przy wzywaniu pomocy oraz udzielaniu pomocy osobom nieprzytomnym, poszkodowanym w wypadku. Każdy słuchacz miał możliwość aktywnego udziału w prelekcji poprzez pogadankę oraz ćwiczenia.

W imieniu naszych podopiecznych, składamy serdeczne podziękowania dla Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Parczewie za pamięć, wygłoszenie prelekcji z zakresu udzielania pierwszej pomocy oraz każdy dar płynący prosto z serca, w tym niezwykłym, świątecznym dniu.

2018-01-02

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie