Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Zajęcia wakacyjne

Jak co roku na Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie, w trakcie wakacji, zostały zorganizowane zajęcia.

Proponowany program zakładał wspaniałą zabawę pod czujnym okiem wychowawców. Pozwolił na integrację w grupie oraz dostarczył wielu pozytywnych wrażeń i aktywności na świeżym powietrzu.

Zabawy budziły ogromne zainteresowanie i wyzwalały wiele pozytywnych emocji wśród uczestników. Przyczyniły się do lepszego poznania i wytworzenia silniejszych więzi między dziećmi.

Aby wypoczynek dzieci podczas wakacji przebiegał bezpiecznie zorganizowaliśmy dzieciom spotkanie z policjantem, a właściwie z Panią policjantką z Komendy Powiatowej Policji w Parczewie. Poprowadziła ona pogadankę pt „Bezpieczne zachowanie na drodze i nie tylko”. Dzieci utrwaliły sobie zasady zachowania podczas wycieczek pieszych. Uzyskały i utrwaliły informacje o bezpiecznym korzystaniu z drogi, najczęstszych przyczynach urazów, podniosły swój poziom ostrożności i wyobraźni o konsekwencjach nieprzemyślanych działań.

W czasie wakacji organizowaliśmy również zajęcia kulinarne. Piekliśmy ulubioną przez dzieci pizze, gofry, naleśniki, racuchy z jabłkami, ciasta oraz przygotowywaliśmy kanapki. Wszyscy chętnie i czynnie włączali się w prace pomocnika kucharza.

Dzieci korzystały również z zajęć na basenie „Jelonek”, atrakcji MOSiR w Parczewie oraz pobliskich placów zabaw. Na scenie stadionu dziewczęta ćwiczyły układ taneczny, który będzie wizytówką grupy.

Ponieważ rok 2015, jest Rokiem Św. Jana Pawła II, my jako placówka Caritas poczuliśmy się w obowiązku do zorganizowania cyklu zajęć poświęconych jego życiu i twórczości. Oglądaliśmy prezentacje multimedialne, odbył się quiz wiedzy, konkurs plastyczny, słuchaliśmy  i śpiewaliśmy ulubione pieśni Jana Pawła II, całość uwieńczyliśmy papieskimi kremówkami, które samodzielnie wykonaliśmy.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się też zajęcia plastyczne. „Coś z niczego” to szereg zajęć, które pozwoliły dzieciom wykonać wiele ciekawych prac ze zwykłej rolki po papieże toaletowym np. sowy, pająki, kotki, pieski, bransoletki.

W programie było także zgłębianie tajników wyplatania bransoletek z muliny. Zajęcia te pozwoliły się zrelaksować, uczyły cierpliwości, wytrwałości, rozwijały wyobraźnię dzieci.

Pozostały czas to gry, zabawy i nie tylko, które były zawsze gwarancją niesamowitej zabawy.

Podsumowując, możemy stwierdzić, że czas spędzony podczas wakacji na świetlicy był radosny i bogaty w nowe doświadczenia. Bogaty, urozmaicony program pozwolił zaspokoić wszystkich, aby żadne dziecko się nie nudziło. Były to chwile do wzajemnych spotkań, zabaw, integracji a także lekcji historii i bezpieczeństwa. Aktywność naszych podopiecznych na wszystkich zajęciach, ich pozytywne reakcje i entuzjazm, wskazywały, iż wspólny czas należał do udanych.

2015-09-22

Zdjęcia: Świetlica Socjoterapeutyczna w Parczewie