Aktualności Świetlicy Socjoterapeutycznej

Wycieczka z okazji Dnia Dziecka! :)

Dzień 21 czerwca 2016 roku zaczął się dla dzieci uczęszczających do świetlicy nieco wcześniej niż zwykle, a to wszystko z powodu zaplanowanej na ten dzień wycieczki. Uśmiech

Spotkaliśmy się wszyscy o godzinie 11.00 i po krótkiej wspólnej zabawie zasiedliśmy do posiłku. Uśmiech

Następnie nasi milusińscy otrzymali drobne upominki przygotowane dla nich z okazji Dnia Dziecka. Rzecz jasna święto to przypada na 1 czerwca, jednak z przyczyn od nas niezależnych uczciliśmy je troszeczkę później. Uśmiech

Kiedy prezenty zostały już wszystkim wręczone, spakowaliśmy się, ubraliśmy nasze czerwone koszulki i udaliśmy się do autokaru, który zawiózł nas wprost do znajdującej się niedaleko Siedlec Grali-Dąbrowizny, w której mieści się Wioska Indiańska. Uśmiech

Na miejsce dojechaliśmy bardzo szybko. Na miejscu powitał nas nikt inny jak INDIANIN! Przywitał się z nami po indiańsku i zaprosił nas do swojej wioski. Zobaczyliśmy tam wiele różnego rozmiaru tipi - namiotów indiańskich, a także inne elementy kultury Indian. Gdy już zapoznaliśmy się z terenem, rozpoczęła się prawdziwa zabawa. Okazało się, że przygotowano dla nas liczne atrakcje. Na początek usiedliśmy przy ognisku, gdzie pomalowano nam twarze w indiańskie wzory. Następnie każdy z nas musiał wypowiedzieć swoje imię w języku Indian. Zatańczyliśmy również swój pierwszy indiański taniec. Wzięliśmy także udział w wielu bardzo ciekawych zabawach drużynowych i indywidualnych, takich jak:

- strzelanie z łuku,

- przelewanie wody z dużego wiadra do mniejszego,

- zabawy z hula-hop,

- przechodzenie pod liną,

- zabawy z chustą animacyjną,

- wspólne tańce przy muzyce,

- skakanie na ogromnej dmuchanej poduszce,

- granie w kręgle,

- wykonywanie biżuterii z kolorowego makaronu.

Wszystkim zabawom towarzyszyła skoczna indiańska muzyka. Uśmiech

Gdy już się trochę wyszaleliśmy Indianin zabrał nas do największego tipi, gdzie znajdowały się indiańskie przedmioty, np. święta fajka, łapacz złych snów, grzebień, instrumenty oraz wiele innych. Indianin opowiedział nam o nich wszystkich, po czym nauczył nas pieśni indiańskiej, którą wspólnie zaśpiewaliśmy, grając na instrumentach. Uśmiech

W czasie wolnym zwiedzaliśmy inne tipi, bawiliśmy się w znajdujących się na terenie wioski małych, drewnianych domkach oraz huśtaliśmy się na huśtawkach. Uśmiech

Właściciele wioski zadbali także o to, abyśmy nie byli głodni i spragnieni. W przerwach między zabawami czekał na nas słodki poczęstunek oraz napoje, które znikały w mgnieniu oka, a na zakończenie zjedliśmy smaczne kiełbaski z grilla oraz pieczone ziemniaki. Na deser podano nam przepyszne jabłka pieczone, które większość z nas jadła po raz pierwszy. Uśmiech