Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Uczniowie Studium Medycznego im. Zofii Bagińskiej w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Praczewie

Warsztat Terapii Zajęciowej – Co to i po co to?

Między innymi na takie pytanie mogli odpowiedzieć sobie uczniowie I klasy Terapii Zajęciowej ze Studium Medycznego im. Zofii Bagińskiej w Parczewie, którzy 27 listopada wraz z Panią Anną Słowak odwiedzili nasz Warsztat. Dzięki tej wizycie młodzież mogła zobaczyć na czym polega praca w warsztacie i poczuć klimat tego miejsca. Spotkanie rozpoczęła Pani Kierownik naszego Warsztatu opowiadając o placówce, charakteryzując pracownie i o tym jak realizowany jest cel Warsztatu. Istotą tego miejsca są ludzie, którzy oprócz rehabilitacji mającej na celu możliwie, jak najlepsze przygotowanie ich do pracy, objęci są też rehabilitacją społeczną. Wszystkie działania Warsztatu zmierzają ku temu, aby zmienić myślenie i nawyki osób niepełnosprawnych, wzmocnić wiarę w swoje możliwości i nauczyć samodzielności, tak aby umiały poruszać się z życiu społecznym i zawodowym.

Oprócz części teoretycznej dotyczącej powstania i działalności placówki słuchacze ze Studium Medycznego mogli uczestniczyć w zajęciach na pracowniach. Dzięki temu mieli bezpośredni kontakt z naszymi podopiecznymi, a także przekonali się na czym polega praca terapeuty zajęciowego, którego zawodu aktualnie się uczą. Kilkoro z naszych gości przekonało się też na czym polega trening ekonomiczny, na który wybrała się jedna z pracowni. Magda z pracowni multimedialnej, przygotowując materiał z informacją, spytała trzy osoby, jakie wrażenie wywarło na nich to miejsce. Oto co usłyszała:

„Czas, który spędziłam w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Parczewie minął szybko. Nauczyłam się dużo, m. in. jak radośni są ludzie, jaka panuje tu atmosfera, a jest tu jak w rodzinie. Było mi naprawdę miło. Z przyjemnością tutaj wrócę.”

„Widzę siebie w pracy terapeuty. Bardzo mili, otwarci i przyjaźni – tacy są uczestnicy.”

„Moje pierwsze wrażenie było szokujące. Nie wiedziałam jak się zachować, bo nie spotkałam wcześniej osób niepełnosprawnych”.

Cieszymy się, że mogliśmy pokazać na czym polega praca instruktora terapii zajęciowej, jak funkcjonuje Warsztat i jak ważny jest dla naszych podopiecznych, którzy swoją obecnością uczą ludzi zdrowych radości życia i pokory. Mamy nadzieję, że dzisiejsze spotkanie zachęci ich do nauki, aby w przyszłości móc prowadzi zajęcia z osobami niepełnosprawnymi.

* * *

2013-11-27