Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

5 złotych minut… czyli zabawa na 112

W miniony czwartek, 04.12.2014r. nasza placówka wspólnie z uczniami ze szkoły z Kotunia i Bojmia wyruszyła do Warszawy. Celem naszej wizyty był udział w koncercie „5 złotych minut ratujących życie” oraz wizyta w ogrodzie przy Oranżerii Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Pierwszym punktem naszego wyjazdu był udział w koncercie „5 złotych minut ratujących życie”, którego organizatorem jest Fundacja PROMETEUSZ. Koncert zorganizowany został w Hali Widowiskowej Torwar. Program koncertu obejmował występy takich gwiazd jak MROZU, MARGARET, AGATY DZIARMAGOWSKIEJ, KASI POPWSKIEJ czy FILIPA METTLERA. Po za wokalistami mogliśmy zobaczyć, a także sami sprawdzić się w ZUMBIE. Zumba to połączenie elementów tańca latynoamerykańskiego oraz elementów fitness. Tradycyjnie podczas koncertu wystąpił najpopularniejszy Polski iluzjonista, Maciej Pol. Jak wspomnieliśmy wcześniej organizatorem koncertu była Fundacja PROMETEUSZ, która od lat zajmuje się propagowaniem i nauczaniem udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Koncert, po za świetną zabawą jest jednym ze sposobów na przybliżenie młodym ludziom tematu udzielania pierwszej pomocy.

Drugim punktem naszej wizyty w Warszawie był spacer po ogrodach przy Oranżerii Muzeum Pałacu w Wilanowie, w których to zobaczyliśmy instalacje świetlne. Na powierzchni ponad 1000m2 punktualnie o godzinie 1600 rozbłysło 150 tysięcy lampek, które utworzyły bajkowy klimat rodem z „Alicji w krainie czarów”.

2014-12-04

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach