Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

„mój PATRIOTYZM, moja NIEPODLEGŁA” na Festiwalu Filmowym Twórczości Osób Niepełnosprawnych.

„niePEŁNOSPRAWNI i niepodległość” to motyw przewodni VII Festiwalu Filmowego Twórczości Osób Niepełnosprawnych, który odbył się 25 października 2018r. w Kinie Merkury w Białej Podlaskiej. Jego organizatorem był Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej.

Festiwal jest skierowany do placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych, wspierających ich rehabilitację społeczną, a także zawodową. Jego celem jest aktywizacja osób niepełnosprawnych, pokazanie szerszemu gronu ich możliwości oraz talentów.

Tegoroczny Festiwal „niePEŁNOSPRAWNI i niepodległość” wpisał się w obchody 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę. Na „dużym ekranie” mogliśmy zobaczyć filmy, których tematyka dotyczyła naszej Ojczyzny, postaw patriotycznych oraz współczesnego patriotyzmu widzianego oczami osób niepełnosprawnych, a także historii Polski.

Twórcami filmu byli uczestnicy i pracownicy Warsztatów Terapii Zajęciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy oraz Domu Pomocy Społecznej.

„mój PATRIOTYZM, moja NIEPODLEGŁA” to tytuł filmu zrealizowanego w ramach festiwalu przez nasz WTZ Siedlce. Nasza praca - uczestników i pracowników - została doceniona przez jury festiwalu. Film „mój PATRIOTYZM, moja NIEPODLEGŁA”  zdobył III nagrodę festiwalu.

Nagrodzeni w VII Festiwalu Filmowym Twórczości Osób Niepełnosprawnych „niePEŁNOSPRAWNI i niepodległość”

I miejsce

Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Kisielanach

II miejsce

Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Parczewie

III miejsce

Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach

Spośród wszystkich nadesłanych filmów wręczono również Nagrodę Publicznośći, która przypadła Warsztatowi Terapii Zajęciowej z Kisielan (zdobywcy I miejsca w Festiwalu)

Skład Jury Festiwalu

1) Kacper Dudziuk - przewodniczący

2) Ewa Borkowska

3) Anna Skerczyńska

4) Justyna Bielecka

5) Maria Nazaruk

***

2018-10-26

Zdjęcia: Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach.

DSCF1500.JPG
DSCF1515.JPG