Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Wystawa „Siedlce, Podlasie i Anioły”

W poniedziałek, 13 czerwca 2016r. o godz. 11:00 odbędzie się w Siedlcach Wernisaż XIII Edycji Wystawy Pokonkursowej Twórczości Osób Niepełnosprawnych pt.: „Siedlce, Podlasie i Anioły”, na który serdecznie zaprasza Caritas Diecezji Siedleckiej.

Organizatorem jest, działający pod skrzydłami siedleckiej Caritas, Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach. Wystawę honorowym patronatem objęli: J.E. Bp Kazimierz Gurda oraz prezydent Siedlec Wojciech Kudelski. Prace będzie można podziwiać w holu Biblioteki Głównej Uniwersytetu Przyrodniczo- Humanistycznego przy ul. Ks. Jerzego Popiełuszki 9. Konkurs ma charakter regionalny. Autorzy prac z 21 placówek, pokazują na nich swoją artystyczną wizję regionu i okolic oraz duchowe relacje z otaczającym ich światem.

Biorą udział w konkursie

Konkurs, z którego prace będą wystawione do oglądania, podzielony jest na 3 kategorie: dzieci do 12 lat (wpłynęło 30 prac), młodzież w wieku 13-17 lat (wpłynęło 39 prac) oraz osoby dorosłe powyżej 18 lat (wpłynęło 78 prac). W sumie do rywalizacji przystąpiło 147 artystycznych dzieł. – Konkurs „Siedlce, Podlasie i Anioły” jest dedykowany dla osób niepełnosprawnych – do Warsztatów Terapii Zajęciowej, Zakładów Aktywności Zawodowej, Środowiskowych Domów Samopomocy i innych instytucji/organizacji. Jest to konkurs otwarty dla całej diecezji siedleckiej, a nawet z poza niej. Osoby niepełnosprawne, które co roku przysyłają do nas prace, mają przepiękne talenty i piękną duszę, co widać na tych pracach – mówi ks. Marek Bieńkowski, dyrektor siedleckiej Caritas.

Posłuchaj wypowiedzi Mirosława Chromińskiego, Terapeuty Zajęciowego Warsztatu Terapii Zajęciowej w Siedlecach

"Siedlce, Podlasie i Anioły" 2016

2016-06-08