Aktualności Warsztatu Terapii Zajęciowej

Niepełnosprawni na sportowo

Ponad 100 niepełnosprawnych zawodników wzięło udział w zmaganiach sportowych, zorganizowanych przez Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Skórcu i tamtejszy Zespół Szkolno-Przedszkolny, podczas „II Spartakiady Integracyjnej Skórzec 2017”, która odbyła się 3 października 2017r. w Skórcu.

W wydarzeniu wzięło udział 7 placówek z diecezji siedleckiej, drohiczyńskiej i warszawsko-praskiej oraz 4 instytucje z Siedlec. Honorowym patronatem imprezę objęli: ks. Marek Bieńkowski, Dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej oraz Stanisław Kaliński, Wójt Gminy Skórzec.

- Uprawianie sportu jest bardzo ważne u osób niepełnosprawnych, ponieważ jest to forma rehabilitacji, jak również przyjemna forma spędzenia czasu.  Nie można pominąć faktu, że ludzie niepełnosprawni są jakby wycofywani ze społeczeństwa, co - na szczęście - już znacznie się zmienia m.in. dzięki takim działaniom sportowym, które organizujemy. Sport uprawiany rekreacyjnie czy wyczynowo jest źródłem adrenaliny, pozwala wyładować negatywne emocje, jest też znakomitą motywacją do podejmowania kolejnych wyzwań i rywalizacji. Sport uczy wytrwałości, kształtuje charakter oraz wyzwala ducha walki – mówi Beata Mańkowska, kierownik CDS WTZ w Skórcu.

W tym roku, w ogólnej klasyfikacji, najlepsze miejsca zajęli:

I miejsce - DPS Siedlce

II miejsce - WTZ Mińsk Mazowiecki

III miejsce - WTZ Kisielany.

W przeprowadzeniu Spartakiady wzięli udział wolontariusze. - Szczególne podziękowania kieruję do wolontariuszy z MOW w Gostchorzy i Centrum Wolontariatu w Siedlcach za pomoc w sprawnym przeprowadzeniu zawodów. Do zobaczenia za rok! – mówi B. Mańkowska.

2017-10-06

Zdjęcia: Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztat Terapii Zajęciowej w Skórcu