Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Caritas: Nowy podnośnik trafił do Międzyrzeca Podlaskiego

Zdjęcie: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Międzyrzecu Podlaskim

Prowadzenie rehabilitacji znacznie zwiększa szanse osób niepełnosprawnych – nie trzeba do tego nikogo przekonywać. Niepełnosprawne dzieci i młodzież ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Międzyrzecu Podlaskim od niedawna mają w tym dużą pomoc. M.in. dzięki dofinansowaniu ze środków Caritas Diecezji Siedleckiej, otrzymały nowy podnośnik jezdny, niezbędny do ich normalnego funkcjonowania.

Wspomniany podnośnik będzie używany na terenie Ośrodka. Pomoże w efektywnej edukacji i opiece nad wychowankami z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębokim i umiarkowanym, unieruchomionych na wózkach inwalidzkich oraz w bezpiecznej pracy pracowników pedagogicznych i niepedagogicznych placówki.

Aby zakupić podnośnik, potrzeba było 4 tysięcy złotych. Placówka przeprowadziła akcję charytatywną z udziałem nauczycieli, rodziców i Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych „Zrozumieć ich świat”, działającego przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Międzyrzecu Podlaskim oraz ludzi dobrej woli. Udało się wtedy zgromadzić kwotę 2 tysięcy złotych. Niestety, na tym skończyły możliwości pozyskania pieniędzy lub innego zorganizowania tego typu sprzętu rehabilitacyjnego.

Na prośbę SOSW (z dn. 14 stycznia 2019r.), w trosce o małych diecezjan, pozostałe środki przekazała Caritas Diecezji Siedleckiej. – Cieszymy się, że wspólnymi siłami zrealizowaliśmy tę inwestycję w sprzęt. To nasze zadanie, aby pomagać tam, gdzie możliwości ludzi się wyczerpują, kiedy dobro osób w potrzebie jest zagrożone – mówi Agnieszka Trębicka, kierownik ds. programów pomocowych z ramienia Caritas Diecezji Siedleckiej.