Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Caritas ogłasza dwa konkursy patriotyczne

Caritas Diecezji Siedleckiej ogłasza dwa konkursy „PATRIOTA 2018” o tematyce patriotycznej: Konkurs Pieśni Patriotycznej dla Szkół oraz Konkurs Fotograficzny. Do wygrania są bony pieniężne.

Konkursy współfinansowane są ze środków Urzędu Miasta Siedlce w ramach realizacji zadania publicznego pt.: „PATRIOTA”. Ich celem jest m.in. budzenie poczucia tożsamości patriotycznej, podtrzymywanie tradycji narodowej, ale też rozpowszechnienie znajomości pieśni patriotycznych czy nauka wyrażania siebie poprzez sztukę, jaką jest fotografia.

Konkurs Pieśni Patriotycznej dla Szkół „PATRIOTA 2018”

Konkurs adresowany jest do szkół i przedszkoli z terenu diecezji siedleckiej.

Składa się z dwóch etapów: szkolnego i diecezjalnego. Etap szkolny zostanie przeprowadzony we własnym zakresie na terenie szkoły, a do etapu diecezjalnego szkoła typuje jedną drużynę jako swoich reprezentantów. Zgłoszenia przyjmowane są w trzech kategoriach wiekowych: przedszkole i klasy I-III szkoły podstawowej; szkoła podstawowa klasy IV-VIII i oddział klasy III gimnazjum; szkoła średnia.

Aby wziąć udział w konkursie, szkoły powinny zgłaszać do Organizatora pełną listę uczestników biorących udział w etapie diecezjalnym (załącznik nr 1) do 6 listopada 2018r. do godz. 16:00 na adres e-mail: wolontariat@siedlce.caritas.pl lub na adres: Caritas Diecezji Siedleckiej, ul. Bpa I. Świrskiego 57, 08-110 Siedlce z dopiskiem „PATRIOTA”. Decyduje data dostarczenia zgłoszenia. W etapie diecezjalnym każda szkoła będzie mogła zaprezentować tylko jedną pieśń lub piosenkę patriotyczną. Wykonywany utwór, jaki zgłaszają szkoły, nie może się powtarzać (o wykonywanym utworze decyduje kolejność zgłoszeń). Pieśń będzie można śpiewać z podkładem muzycznym. Etap diecezjalny i finał konkursu odbędzie się 13 listopada 2018r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. S. Staszica w Siedlcach (przy ul. Konarskiego 11). Organizator przewiduje dodatkowe nagrody rzeczowe dla każdego uczestnika.

Do wygrania są bony pieniężne: 1200 zł za I miejsce, 800zł za II miejsce, 500zł za III miejsce – do wykorzystania przez szkołę na zakup i wyposażenie klasopracowni, wg zapotrzebowania danej placówki.

Konkurs Fotograficzny „PATRIOTA 2018”

Konkurs skierowany jest do mieszkańców całej diecezji siedleckiej, a w szczególności do mieszkańców Miasta Siedlce.

Aby wziąć w nim udział należy wykonać zdjęcie ukazujące miłość do Ojczyzny i przesłać je w wersji elektronicznej pod adres: wolontariat@siedlce.caritas.pl podając swoje imię i nazwisko, adres e-mail i numer telefonu. Zdjęcie musi być wykonane przez osobę zgłaszającą się do konkursu. Interpretacja głównego założenia jest dowolna i zależy wyłącznie od kreatywności fotografa. Termin zgłoszeń upływa 9 listopada 2018r. do godz. 16:00.

Do wygrania są bony pieniężne: 1000zł za I miejsce, 700zł za II miejsce, 300zł za III miejsce – do wykorzystania na zakup sprzętu elektronicznego, komputerowego, RTV lub AGD, itp.

Regulaminy konkursów (i załącznik nr 1) dostępne są na stronie www.siedlce.caritas.pl.