Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Caritas: Po duchową strawę do teatru

Zdjęcie: Janusz Mazurek

- Poza ubóstwem materialnym istnieje na świecie, również w naszej diecezji, ubóstwo duchowe. Zauważamy je często w naszej codziennej pracy, dlatego podejmujemy różne inicjatywy i środki zaradcze – mówi ks. Marek Bieńkowski, dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej. Z racji Światowego Dnia Ubogich, organizacja organizuje sztukę „Cudowna terapia”, która odbędzie się w niedzielę 18 listopada 2018r. o godz. 12:00 w Centrum Kultury i Sztuki im. A. Meżeryckiego przy ul. Świrskiego 31 w Siedlcach.

Wydarzenie skierowane jest do Podopiecznych Caritas Diecezji Siedleckiej, którzy mają ograniczony dostęp do kultury, ponieważ na co dzień zmagają się z dopięciem domowego budżetu, by zaspokoić podstawowe potrzeby rodziny.

- Poprzez zaproszenie najbardziej potrzebujących na spektakl, mamy możliwość wzmocnienia ich więzi rodzinnych, podniesienia ich na duchu w trudnych sytuacjach materialnych i życiowych. Zaskakujące jest, że po opłaceniu rachunków i zakupie żywności, nadal wielu osób nie stać, aby przyjść do kina czy teatru. Nasza uwaga tego dnia będzie skupiona na tym, by choć trochę zmniejszyć niedostatek duchowy ludzi, którzy zwracają się do nas po wsparcie – mówi ks. M. Bieńkowski.

Warto podkreślić, że wpływ kultury na życie jest ogromny – dzięki kulturze, człowiek uczy się jak żyć w społeczeństwie. Sfera kulturalna pomaga szlifować pewne cechy charakteru i osobowości, wpływa też na systemy wartości i normy moralne, których przestrzegania się wymaga.