Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

IV turnus „Wakacyjnej Akcji Caritas 2017” w Głuchołazach - podsumowanie

W dniach 29 lipca – 11 sierpnia do Głuchołaz w Górach Stołowych wyjechała 50-osobowa grupa dzieci. Był to czas intensywnego zwiedzania, specjalistycznych zajęć i integrowania się wśród nowych znajomych.

Dzieci zatrzymały się w ośrodku „Banderoza”. Wśród ich opiekunów znalazło się: 4 wychowawców i 2 psychologów, a nad przebiegiem turnusu czuwała Marta Maksymiuk – kierownik wyjazdu. Dzieci pochodziły z terenu diecezji (województwo mazowieckie i lubelskie). Kolonie były skierowane do 30 dzieci beneficjentów Ośrodków Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem (OPPP) oraz 20 dzieci rolników z Trzebieszowa.

W czasie wypoczynku, dzieci miały bogaty grafik zajęć. Wyruszyły w góry do Parku Krajobrazowego Gór Opawskich z najwyższym szczytem Kopa Biskupia oraz na Górę Chrobrego. Odbywały się też wycieczki do Nysy, Paczkowa, Kopalni w Złotym Stoku, Błędnych Skał. W ośrodku czekały na nie różne atrakcje m. in. seans w Jaskini Solnej, płukanie złota z Górskim Gawędziarzem, basen z ratownikiem, gra terenowa „Szukanie skarbu”, rajd nocny z pochodniami. Podczas turnusu do dzieci zawitali artyści z KRAK-ART, którzy przyjechali z pełnym humoru przedstawieniem, w trakcie którego i uczestnicy kolonii mogli się poczuć aktorami. W obie niedziele wszyscy wzięli udział w mszy świętej w kościele w Głuchołazach.

Koloniści popołudniami przygotowywali się do pogodnych wieczorów, na których nie brakowało humoru i dobrej zabawy. Uczestnicy brali udział w zabawach kolonijnych takich jak: dyskoteki, karaoke, konkurs „Mam talent! A Ty?”, „Randka w ciemno”, ognisko, urodziny uczestników, Konkurs Karykatur, Dzień Sportu, piosenki kolonijne z pokazywaniem – jednym słowem dużo ruchu i radości.

Równolegle realizowane były dwa programy. Pierwszy z nich, który poprowadziła Marta Maksymiuk, dotyczył dzieci rolników i podejmował temat promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej. Natomiast grupa dzieci beneficjentów OPPP wzięła udział w zajęciach terapeutyczno-wychowawczych. - Poruszane były zagadnienia takie jak: poczucie własnej wartości, emocje - ich rola i funkcje w życiu oraz umiejętność radzenia sobie z trudnymi emocjami, profilaktyka przemocy rówieśniczej, stawianie własnych granic, konstruktywna komunikacja, współpraca, budowanie zaufania w grupie, a także trening rozwiązywania konfliktów - wymienia Kamila Krzyszczak, psycholog i trener.

Uczestnicy wyjazdu zgadzają się, że były to niezapomniane wakacje. - Czas kolonijny upłynął bardzo szybko. Spontaniczności i radości nie było końca. W dniu pożegnania było wiele wzruszeń. Każdy zapamiętał kolonie jako mile przeżyty czas wakacyjny z Panem Bogiem. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku znowu się spotkamy – mówi Marta Maksymiuk.

Turnus ten był jednym z 6-ciu wchodzących w skład "Wakacyjnej Akcji Caritas 2017".

-------------------------------------------

Realizacja  wypoczynku dla dzieci beneficjentów Ośrodków Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem był współfinansowana ze środków Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej Ministerstwa Sprawiedliwości. Wyjazd dzieci z Trzebieszowa był dofinansowany został ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników.

IV turnus Wakacyjnej Akcji Caritas 2017 w Głuchołazach - podsumowanie

2017-08-24