Wspieraj Caritas

Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

„Kromka chleba dla sąsiada”

2019-09-20 09:00

Jesteś wrażliwy na potrzeby osób cierpiących niedostatek, starszych, samotnych, opuszczonych? Możesz im pomóc! Rusza kolejna edycja ogólnopolskiego programu „Kromka chleba dla sąsiada”! Wolontariusze Caritas Diecezji Siedleckiej będą dyżurować w wybranych sklepach Biedronka na terenie całej diecezji siedleckiej i zbierać żywność w dniach 20-21 września 2019r.

Wolontariuszy poznać będzie można po czerwonych koszulkach Caritas i identyfikatorach, a żywność będą gromadzić w specjalnie oznaczonych plakatami koszach: w piątek 20 września – od godz. 15:00, a w sobotę 21 września – cały dzień.

Co wrzucić do koszyka? Zbierane będą produkty z długim terminem ważności: mąka, cukier, makaron, ryż, kasza, olej, płatki śniadaniowe, dżem, majonez, keczup, warzywa w puszkach, konserwy mięsne i rybne, herbata, kawa, słodycze.

- Teresa z Kalkuty mówiła: „Wielu ludzi umiera z braku chleba, lecz jeszcze więcej z braku miłości.” Niech ten gest - wrzucenie jedzenia do koszyków - będzie gestem miłości skierowanym do ludzi starszych, niezaradnych - mówi Monika Rybaczewska, koordynator akcji.

Po dwudniowej zbiórce żywności, w niedzielę 22 września wolontariusze podzielą się chlebem po  Mszy św. (o godz. 12:30) w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Białej Podlaskiej.

Żywność zostanie przekazana w formie paczek najbardziej potrzebującym do końca września.

W działania wspierające ubogich i samotnych w diecezji  siedleckiej w ramach programu „Kromka chleba dla sąsiada” można się włączyć przez wpłatę na konto Caritas Diecezji Siedleckiej 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010 z dopiskiem „KROMKA”.

Więcej informacji: Monika Rybaczewska – diecezjalny koordynator ds. wolontariatu, pod nr tel. 512-936-068.

(AN, MR)