Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Rozpoczął się nowy rok szkolny dla Szkolnych Kół Caritas

W środę 18 września 2019r. w Centrum Charytatywno-Duszpasterskim im. bł. Matki Teresy z Kalkuty w Siedlcach odbyło się pierwsze w tym roku szkolnym spotkanie opiekunów i asystentów kościelnych 113 Szkolnych Kół Caritas, które coraz prężniej działają w Caritas Diecezji Siedleckiej.

Tego dnia niemal wszystkie krzesła były zajęty – frekwencja dopisała. Spotkanie rozpoczęło się o godz. 10:00 modlitwą z ks. Pawłem Wojdatem, moderatorem duchowym siedleckiej Caritas i powitaniem gości, i trwało niemal do południa. Następnie o godz. 12:00 uczestnicy wzięli udział w mszy św. w siedleckiej katedrze.

O czym konkretnie było spotkanie? Pierwsza część dotyczyła podsumowania ubiegłego roku działalności Szkolnych Kół Caritas. Jak się okazało, był on bogaty w działania. Można wymienić chociażby: „Wakacyjną Akcję Caritas 2019”, czyli kolonie letnie dla dzieci i młodzieży, gdzie wolontariusze sprawowali opiekę nad kolonistami; festyn integracyjny „Sprawni poprzez sport”, podczas którego zaangażowało się 50 wolontariuszy z SKC w Żelechowie i 10 wolontariuszy z CDS Centrum Wolontariatu w Białej Podlaskiej; udział w organizacji zbiórki pieniędzy dla pogorzelców podczas Dożynek w Miętnem; wakacyjne warsztaty psychologiczne organizowane w Firleju przez PCPR, realizacja projektu z seniorami „Integracja Pokoleń” i wiele innych działań.

Druga część z pewnością była od dawna wyczekiwana – chodziło przecież o plany na rok szkolny 2019/2020. Pani Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Diecezji Siedleckiej, przybliżyła je z nieukrywaną radością: projekt „Czas na młodzież 2019”, akcję „Kromka chleba dla sąsiada”, akcję „Tornister misyjny”, Konkurs pieśni patriotycznej i konkurs fotograficzny „Patriota”, akcję „Zmyj szarość z ich życia”, galę Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, akcję zbiórki żywności „Tak, POMAGAM!”, Wigilię dla ubogich 2019, Międzynarodowy Dzień Chorego, akcję „Jałmużna Wielkopostna”. Zapowiedziała też, że przewidziane będą szkolenia dla wolontariuszy Caritas Diecezji Siedleckiej.

Pod koniec spotkania w siedleckiej Caritas pokazano też film ze Zjazdu Szkolnych Kół Caritas w Pratulinie, który odbył się w 28 maja 2019r.

(AN, MR)

dn. 18 września 2019r. - Spotkanie opiekunów i asystentów kościelnych SKC