Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Twój 1% ma wiele twarzy – marzenia się spełniają … historia Mileny Nazarczuk

Pani Milena Nazarczuk ma 33 lata. Utrzymuje się z renty socjalnej, mieszka z mamą. - Z wykształcenia jestem pedagogiem opiekuńczo-wychowawczym, podyplomowo ukończyłam poradnictwo i pomoc psychologiczną. W wyniku choroby od 18 roku życia nie widzę – opowiada.

I dodaje: - Do Caritas zgłosiłam się w październiku 2016 roku. Dowiedziałam się o możliwościach pomocy z tej organizacji z PFRON. Potrzebowałam pieniędzy na zakup specjalistycznego komputera i oprogramowania w kwocie ponad 12 tys. złotych, które pozwoliłyby mi korzystać z Internetu i pisać różne prace.

Ku mojemu zdziwieniu i ogromnemu zaskoczeniu otrzymałam nie tylko zrozumienie, możliwość opowiedzenia swojej sytuacji, ale także pomoc finansową na ten cel. Caritas dofinansowała zakup sprzętu kwotą 4 tys. zł. Pozostałe środki (8 tys. zł) pochodziły z PFRON.

- Teraz mogę samodzielnie korzystać ze wszystkiego co daje współczesny świat, komunikować się z ludźmi, czytać interesujące artykuły, wypożyczać książki przez Internet i zdobywać wiedzę, i informacje o różnych wydarzeniach kulturalnych i naukowych, dostępnych również dla osób niepełnosprawnych. Od krótkiego czasu, gdy mam komputer w całości przystosowany do moim potrzeb, zaczynam być coraz bardziej samodzielna i niezależna. Mam motywację, aby być aktywną osobą w różnych dziedzinach życia i urzeczywistniać swoje marzenia i plany przez uzupełnianie i uaktualnianie zdobytej dotychczas wiedzy – mówi kobieta.

Pomóż również innym osobom – włącz się w akcję „Twój 1% ma wiele twarzy”.

Przekaż swój 1% podatku na rzecz Caritas Diecezji Siedleckiej!

Nasz KRS 0000223111