Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

W Grabanowie powstało SKC

Uczniowie Szkoły Podstawowej im. 30 Poleskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Grabanowie zaangażowali się w prace na rzec potrzebującym. Na wniosek Beaty Zydlewskiej - dyrektora szkoły, zostało powołane Szkolne Koło Caritas nr 90.

Uroczyste ślubowanie wolontariuszy przez ks. Andrzeja Kubalskiego – zastępcę dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej odbyło się w piątek 6 października 2017r. Opiekunem koła została Joanna Biegajło, a asystentem kościelnym ks. Zbigiew Komoszka.

Wolontariusze ze szkoły w Grabanowe są bardzo aktywni i wzięli udział już w dwóch akcjach: w zbiórce żywności „Podziel się dobrym posiłkiem” oraz w zbiórce funduszy na „Dzieło Nowego Tysiąclecia” - mówi

Idea wolontariatu i pomocy bliźnim była bardzo bliska świętemu Janowi Pawłowi II, dlatego też tego dnia uczniowie świętowali w szkole Dzień Papieski, poprzez śpiewanie pieśni papieskich, jak również rozstrzygnięcie konkursu „Różaniec Papieski”. Wystawa różańców została zaprezentowana na korytarzu szkolnym.

2017-10-11

W Grabanowie powstało SKC

Zdjęcia: Szkoła Podstawowa im. 30 Poleskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Grabanowie