Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

WOLONTARIAT W SŁUŻBIE MIŁOSIERDZIA

Zdjęcie: Jakub(OvO)Sowa z radiobiper.info

Skromne życie oparte na miłości, a nie na konsumpcji daje poczucie spełnienia. Odkrywają to wolontariusze skupieni wokół Caritas Diecezji Siedleckiej. Pomagając - doświadczają radości. W tym roku Konferencja Episkopatu Polski w związku z rozpoczynającym się 28 kwietnia Tygodniem Miłosierdzia, zwraca uwagę na szczególną rolę wolontariatu w posłudze.

Niedziela Miłosierdzia Bożegojest równocześnie patronalnym Świętem Caritas. Każdego roku Caritas Diecezji Siedleckiej, a więc pracownicy placówek prowadzonych przez Caritas oraz wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas dziękują za dar Bożego Miłosierdzia, za istniejące i powstające dzieła Caritas, za ofiarodawców oraz ludzi dobrej woli współpracujących i wspierających akcje charytatywne. To także czas szczególnej modlitwy w intencji ubogich, chorych, niepełnosprawnych, bezdomnych, samotnych i starszych.

Wolontariusze pomagają ze względu na wiarę w Jezusa Chrystusa, któremu chcą służyć.  „Caritas nie jest dla Kościoła rodzajem opieki społecznej, którą można by powierzyć komu innemu, ale należy do jego natury, jest niezbywalnym wyrazem jego istoty”. Kościół, mając to na uwadze, od początku prowadzi działalność charytatywną, której celem jest niesienie pomocy potrzebującym – czytamy w liście KEP.

WOLONTARIAT W CARITAS DIECEZJI SIEDLECKIEJ – TUTAJ POMAGAJĄ TAKŻE DZIECI

Wolontariat to dobrowolne, świadome i bezpłatne działanie na rzecz innych, które wykracza poza więzi rodzinne, koleżeńskie i przyjacielskie. Misją wolontariusza jest angażowanie się w zmienianie świata, rozwój społeczny, a przede wszystkim wspieranie najsłabszych i wykluczonych. W Caritas Diecezji Siedleckiej działają trzy Centra Wolontariatu: w Siedlcach, w Białej Podlaskiej i w Parczewie. Centra tworzy grupa osób - w różnym wieku - pełnych miłości, radości i pasji.

Miłości najpełniej uczy bezinteresowna pomoc innym ludziom.  Liderzy dzieł miłosierdzia jako osoby uczciwe, żyjące według chrześcijańskich zasad i zdolne do gromadzenia wokół siebie innych - pomagają zmieniać świat. Dlatego ważne jest, aby miłość chrześcijańską kształtować od najmłodszych lat. W Białej Podlaskiej powstało I Przedszkolne Koło Caritas Diecezji Siedleckiej. Koło działa w Przedszkolu Samorządowym nr 14 przy ul. Łukaszyńskiej 34. - Dzieci wraz z rodzicami przyjęły pomysł z wielkim entuzjazmem i już w pierwszych dniach do koła przystąpiło ponad 80 przedszkolaków – podkreśla Monika Rybaczewska, diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej.

Koło jest organizacją dziecięcą wspieraną przez ich rodziców i opiekunów, działającą na terenie przedszkola pod nadzorem dyrekcji, włączającą się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywną prowadzoną przez Caritas Diecezji Siedleckiej. Pani Anna Baczkowska, kierująca placówką przyznaje, że zainteresowanie przedszkolaków przerosło jej najśmielsze oczekiwania. Monika Rybaczewskadodaje natomiast, że wybór nie był przypadkowy: - Dyrekcja, wyjątkowo wyczulona na rozwój dzieci, nie chce realizować tylko podstawy programowej. Dzieciom trzeba dać dobry przykład, pokazać miejsca, w których mogą pomóc innym – mówi. Przedszkole myśli m.in. o nawiązaniu współpracy z powstającym w diecezji hospicjum domowym dla dzieci.

PAPIEŻ FRANCISZEK ODPOWIADA NA PYTANIA DZIECI – MUSIMY GROMADZIĆ MNIEJ RZECZY

W filmie „Papież Franciszek człowiek, który dotrzymuje słowa” (reż. Wim Wenders) mała dziewczynka pyta papieża: Dlaczego Ty Franciszku zrezygnowałeś z papieskich bogactw, z luksusowego apartamentu i wielkiego samochodu, a zamiast tego wolisz małe mieszkanko w okolicy, a nawet jeździsz autobusem dla biskupów? Dlaczego wyrzekłeś się bogactw?

Cóż wierzę, że w naszych czasach widać ogromną biedę na świecie i to jest skandal. W świecie, gdzie mamy tyle bogactw, tyle środków, które mogłyby wykarmić wszystkich, to nie zrozumiałe jak może być tyle głodnych dzieci, tyle dzieci bez wykształcenia, tylu biednych! Dzisiejsza bieda jest oburzająca! Wszyscy musimy się zastanowić czy nie możemy być trochę biedniejsi. To coś, co wszyscy musimy robić: gromadzić mniej rzeczy. Oświadczyłem ze bardzo pragnę kościoła dla biednych. Jezus w ewangelii  mówi nam, że nikt nie może służyć dwóm Panom. Albo służymy Bogu, albo bogactwu. Jak długo kościół będzie pokładał nadzieję w bogactwie, Jezusa w nim nie będzie. Ubóstwo jest głównym elementem ewangelii. Dlatego, teraz kiedy dzieci  prowadzą zbiórki żywności, zwracają naszą uwagę na ubogich – to one dają świadectwo, uczą dorosłych, że warto się dzielić, warto tracić by zyskać. Jeszcze w maju powstaną kolejne Przedszkolne Koła Caritas w Żelechowie i Białej Podlaskiej. Niedługo rozpocznie swoją działalność także pierwsze w Diecezji Siedleckiej Akademickie Koło Caritas na AWF w Białej Podlaskiej.

Wolontariusze w każdym wieku prowadzą zbiórki żywności na rzecz ubogich, odwiedzają chorych i niepełnosprawnych, zbierają pieniądze na rzecz poszkodowanych wskutek zdarzeń losowych jak pożar czy powódź. To oni wspierają podopiecznych hospicjów i domów dziecka, troszczą się o osoby starsze i samotne. Są obecni podczas dużych akcji ogólnopolskich, ale również podczas lokalnych wydarzeń o charakterze społecznym. Włączają się także w programy wykraczające poza granice Polski. Wolontariat w Kościele przybiera formę zorganizowanego i aktywnego uczestnictwa w życiu parafialnym. Równolegle do tego zjawiska rozwijają się liczne stowarzyszenia, fundacje i ruchy, które prowadzą działalność charytatywną, religijną, kulturową, oświatową czy sportową. W kontekście posługi osobom najbiedniejszym, bezdomnym, chorym i dotkniętym innymi przeciwnościami życiowymi, na szczególną uwagę zasługuje działalność wolontariuszy zrzeszonych w Parafialnych Zespołach Caritas, Szkolnych Kołach Caritas oraz Centrach Wolontariatu i w grupach wspierających placówki charytatywne.

Wolontariat w Centrum Wolontariatu można podzielić na trzy obszary. Są to: projekt „Po domach”, „W organizacji” oraz wolontariat akcyjny.

1. Wolontariusze uczestniczący w projekcie „Po domach” angażują się na rzecz dzieci, osób starszych, chorych, samotnych, niepełnosprawnych, niezaradnych życiowo. Pomagają bezpośrednio w domach osób potrzebujących m.in. udzielając korepetycji, robiąc zakupy, opiekując się dziećmi.
  2. Projekt „W organizacji” skupia wolontariuszy, którzy pomagają m.in. w świetlicach dla dzieci, w Domu Dziecka, w Wiosce Dziecięcej, w hospicjum. Celem działania jest promocja idei wolontariatu w instytucjach społecznych, organizacjach pozarządowych, itp.
  3. Wolontariat akcyjny wiąże się z akcjami, w które włącza się Centrum Wolontariatu. Są to m.in. zbiórki żywności, koncerty charytatywne czy przygotowanie paczek świątecznych. Wolontariusze pomagają też w realizacji Wakacyjnej Akcji Caritas, Marszu dla Życia i Rodziny, itp.

POTRZEBUJESZ POMOCY?

• Jeśli uczysz się w szkole i nie radzisz sobie z nauką – zgłoś się do nas!
  • Jeśli jesteś osobą w podeszłym wieku i potrzebujesz towarzystwa, pomocy w zakupach czy porządkach w domu – czekamy na Ciebie!
  • Jeśli jesteś chory, niepełnosprawny, samotny – daj nam znać!
  • Jesteś spragniony ciepła i zrozumienia? – powiedz o tym!

W wolontariacie otrzymasz konkretną pomoc i dobre słowo.

(ap)