Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Zamiast kwiatów - stypendium dla dzieci

Olga i Łukasz Woźniakowie nie mieli wątpliwości, że chcą wspomóc finansowo Caritas Diecezji Siedleckiej. Po rozmowie z dyrektorem organizacji, postanowili pomóc dzieciom pochodzącym z mniej zamożnych rodzin. Sposobność nadarzyła się podczas ich własnego ślubu. Poprosili gości, by - zamiast kwiatów – przekazali pieniądze na program „Skrzydła”.

Narzeczeni swoje życzenie zamieścili na zaproszeniu w postaci wierszyka.

- Planując ślub, wiedzieliśmy, że nie będziemy chcieli kwiatów ani upominków dla siebie. Przyświecała nam idea, żeby podzielić się naszym szczęściem z kimś, kto potrzebuje pomocy. Nam kwiaty, słodycze, książki czy też inne podarunki nie były niezbędne, a dla naszych gości zakup ich stanowiłby wydatek – wyjaśnia Ł. Woźniak.

- Oboje z mężem mieliśmy to szczęście, że dorastaliśmy w rodzinach, gdzie rodzice dokładali wszelkich starań, by nas wykształcić i zapewnić nam dostatni byt. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie wszyscy mają tyle szczęścia. Jest wiele zdolnych dzieci pochodzących z ubogich czy patologicznych rodzin, których rodziców nie stać jest - bądź nie myślą o tym - by pomóc swoim pociechom szlifować ich talenty.  A przecież każdy z nas został obdarzony jakimś talentem, który ma za zadanie rozwijać. Zdecydowaliśmy się przeznaczyć zebrane przez nas datki na program "Skrzydła" i dać tym samym szansę utalentowanym dzieciakom. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu ktoś otrzyma pomoc, która jest mu niezbędna do szlifowania swojego diamentu – dzieli się O. Woźniak.

- Pragniemy zachęcić wszystkich narzeczonych, którzy planują ślub, by rozważyli możliwość zamiany kwiatów czy prezentów na ufundowanie stypendium dla ubogich dzieci i młodzieży. Kwiaty szybko przekwitają, słodycze wiążą się ze skutkami ubocznymi, piąta taka sama książka - już nie cieszy, a dobro do człowieka wraca – podsumowuje małżeństwo Woźniaków.

Siedlecka Caritas zebrane środki przeznaczy na program stypendialny „Skrzydła” dla dzieci uczęszczających do szkoły podstawowej, gimnazjalnej lub ponadgimnazjalnej. Polega ono na refundacji kosztów związanych m.in. z korepetycjami, wyprawką szkolną, drobnym sprzętem komputerowym czy dożywianiem w szkole.

Więcej informacji o akcji:

Małgorzata Mućka – koordynator akcji „Zamień kwiaty na stypendium” w Caritas Diecezji Siedleckiej, tel. 780-061-313, e-mail: mmucka@caritas.pl oraz na stronie internetowej: http://siedlce.caritas.pl/index.php/zamien-kwiaty-na-stypendium.html