Aktualności Caritas Diecezji Siedleckiej

Zamień kwiaty na stypendium

W Caritas Diecezji Siedleckiej ruszyła kolejna edycja programu stypendialnego dla dzieci i młodzieży pn. ”Skrzydła”. Tegoroczną nowością jest możliwość wspierania dzieci z mniej zamożnych rodzin, poprzez podarowanie środków pieniężnych, zebranych do puszek, zamiast ślubnych podarunków.

- Ślub to wyjątkowa uroczystość, jaką zapamiętuje się na długie lata. Wyszliśmy z inicjatywą, aby przeznaczać pieniądze zebrane zamiast ślubnych kwiatów czy czekoladek na wsparcie edukacyjne dzieci, które w tym roku szkolnym skorzystają ze stypendium „Skrzydła”. Wystarczy w treści zaproszenia ślubnego dopisać krótką wzmiankę o tym pragnieniu wsparcia naszego działania charytatywnego. Caritas udostępni specjalną puszkę na zbieranie pieniędzy, a zebrana kwota zasili program „Skrzydła” – mówi Małgorzata Mućka, koordynator akcji w Caritas Diecezji Siedleckiej.

- Roczne wsparcie dziecka to kwota 1500 zł. Jest przeznaczona m.in. na zakup posiłków w szkole, przyborów szkolnych, nowej odzieży, sfinansowanie korepetycji czy wycieczek, aby dziecko czuło się równie dobrze w szkole, rodzinie i na podwórku, jak jego rówieśnicy – wymienia M. Mućka.

Kontakt:

Zgłoszenia chęci udziału w akcji przyjmuje: Małgorzata Mućka, koordynator akcji siedleckiej Caritas pod nr tel. 780-061-313 lub poprzez email: mmucka@caritas.pl