Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej

Centrum WolontariatuWOLONTARIAT W CARITAS DIECEZJI SIEDLECKIEJ

Wolontariat to dobrowolne, świadome i bezpłatne działanie na rzecz innych, które wykracza poza więzi rodzinne, koleżeńskie i przyjacielskie. Misją wolontariusza jest angażowanie się w zmienianie świata, rozwój społeczny, a przede wszystkim wspieranie najsłabszych i wykluczonych. W Caritas Diecezji Siedleckiej działają dwa Centra Wolontariatu: w Siedlcach i w  Białej Podlaskiej. Centra tworzy grupa osób - w różnym wieku - pełnych miłości, radości i pasji. Praca wolontariusza polega na ofiarowaniu własnego czasu, pracy i umiejętności innym ludziom

HISTORIA

Pierwsze Centrum Wolontariatu powstało w Polsce całkiem niedawno - w 1993r. W Caritas Diecezji Siedleckiej początkowo funkcjonowało w Siedlcach Biuro Wolontariatu, utworzone w marcu 2009. Następnie, 02 stycznia 2012r. zarządzeniem ks. Krzysztofa Hapona, dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej, zostało powołane Centrum Wolontariatu. W Białej Podlaskiej Centrum Wolontariatu istnieje od lutego 2013r.

WŁĄCZ SIĘ W WOLONTARIAT

Serdecznie zapraszamy do współpracy osoby chętne, by włączyć się w działalność charytatywną siedleckiej Caritas. Prowadzimy stały nabór. Zadzwoń, napisz albo przyjdź do Centrum i wybierz formę wolontariatu, w którą chcesz się zaangażować. Wolontariuszem może zostać każdy, bez względu na wiek, pochodzenie, czy wyznanie - ważna jest chęć zaangażowania się w dzieła Caritas, poczucie odpowiedzialności i dysponowanie wolnym czasem.

W DOMACH I ORGANIZACJACH

Wolontariat w Centrum Wolontariatu można podzielić na trzy obszary. Są to: projekt „Po domach”, „W organizacji” oraz wolontariat akcyjny.

1. Wolontariusze uczestniczący w projekcie „Po domach” angażują się na rzecz dzieci, osób starszych, chorych, samotnych, niepełnosprawnych, niezaradnych życiowo. Pomagają bezpośrednio w domach osób potrzebujących m.in. udzielając korepetycji, robiąc zakupy, opiekując się dziećmi.

2. Projekt „W organizacji” skupia wolontariuszy, którzy pomagają m.in. w świetlicach dla dzieci, w Domu Dziecka, w Wiosce Dziecięcej, w hospicjum. Celem działania jest promocja idei wolontariatu w instytucjach społecznych, organizacjach pozarządowych, itp.

3. Wolontariat akcyjny wiąże się z akcjami, w które włącza się Centrum Wolontariatu. Są to m.in. zbiórki żywności, koncerty charytatywne czy przygotowanie paczek świątecznych. Wolontariusze pomagają też w realizacji Wakacyjnej Akcji Caritas, Marszu dla Życia i Rodziny, itp.

POTRZEBUJESZ POMOCY?

• Jeśli uczysz się w szkole i nie radzisz sobie z nauką – zgłoś się do nas!
  • Jeśli jesteś osobą w podeszłym wieku i potrzebujesz towarzystwa, pomocy w zakupach czy porządkach w domu – czekamy na Ciebie!
  • Jeśli jesteś chory, niepełnosprawny, samotny – daj nam znać!
  • Jesteś spragniony ciepła i zrozumienia? – powiedz o tym!

W wolontariacie otrzymasz konkretną pomoc i dobre słowo.

Centrum Wolontariatu w Siedlcach

ul. Bpa Świrskiego 57, 08-110 Siedlce,
e-mail: wolontariat@siedlce.caritas.pl,
tel. 510-756-437,
Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-16:00,

Pracownik wolontariatu: Beata Prokurat.
/Wolontariat.Siedlce

Centrum Wolontariatu w Białej Podlaskiej

ul. Warszawska 15, 21-500 Biała Podlaska,

e-mail: wolontariatbp@caritas.pl,

tel. 780-061-313,

Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 9:00-16:00,

Pracownik wolontariatu: Małgorzata Strzelec.

/Wolontariat-Biała-Podlaska