Wspieraj Caritas

ul. Budowlana 1
08-110 Siedlce

MISJA CENTRUM WSPARCIA

Centrum Wsparcia skierowane jest do ludzi najuboższych, rodzin wielodzietnych i innych osób, których sytuacja życiowa czy zdrowotna jest trudna, wymagająca wsparcia zarówno najbliższych jak i instytucji pomocowych. Centrum Wsparcia wychodzi więc naprzeciw tym trudnościom, które niejednokrotnie przytłaczają pojedynczą jednostkę, jaką jest osoba samotna czy też rodzinę, jako jednostkę społeczną.

JAK SKORZYSTAĆ Z NASZEGO WSPARCIA?

Pierwszym etapem jest skontaktowanie się osoby/rodziny potrzebującej z Osobą Pierwszego Kontaktu (dane kontaktowe poniżej). Udziela ona informacji o możliwościach wsparcia, jakie oferuje Caritas Diecezji Siedleckiej poprzez Centrum Wsparcia. Podczas spotkania osoba/rodzina potrzebująca otrzymuje Wniosek o udzielenie pomocy, który należy wypełnić i razem z dokumentami wymienionymi we Wniosku przekazać do Osoby Pierwszego Kontaktu. Wszystkie kompletne wnioski zostają rozpatrzone przez komisję Centrum Wsparcia, która podejmuje decyzję o formie pomocy osobie/rodzinie potrzebującej i informuje ją o tym.

GDZIE SIĘ ZGŁOSIĆ?

CHCESZ SKORZYSTAĆ Z POMOCY PO RAZ PIERWSZY?

Osoba Pierwszego Kontaktu Centrum Wsparcia przyjmuje i udziela informacji w budynku Centrum Charytatywno-Duszpasterskiego przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 w Siedlcach (pokój nr 1). Jest ono czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00.

POTRZEBUJESZ WSPARCIA W POSTACI GORĄCEGO POSIŁKU (ZUPY)?

Jadłodajnia znajduje się przy ul. Bpa I. Świrskiego 57 w Siedlcach (na parterze).

POTRZEBUJESZ PACZKI ŻYWNOŚCIOWEJ?

Zgłoś zapotrzebowanie u Osoby Pierwszego Kontaktu Centrum Wsparcia (dane kontaktowe powyżej).

POTRZEBUJESZ ODZIEŻY, OBUWIA, ARTYKUŁÓW POŚCIELOWYCH I INNYCH PRZEDMIOTÓW GOSPODARSTWA DOMOWEGO?

Magazyn Darów Rzeczowych znajduje się przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach (wejście „C”). Jest ono czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00.

POTRZEBUJESZ SPRZĘTU REHABILITACYJNEGO I POMOCNICZEGO?

Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego znajduje się przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach (wejście „C”). Jest ona czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00.

POTRZEBUJESZ POMOCY SPECJALISTYCZNEJ?

Możesz skorzystać z pomocy psychologa i prawnika, po wcześniejszym porozumieniu z Osobą Pierwszego Kontaktu, wypełnieniu Wniosku o udzielenie pomocy i pozytywnej decyzji komisji Centrum Wsparcia. Psycholog i prawnik przyjmują przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach (I piętro).

PRAGNIESZ ZOSTAĆ DARCZYŃCĄ? MOŻESZ PRZEKAZAĆ:

DARY RZECZOWE MNIEJSZYCH GABARYTÓW

Prosimy przekazywać je nieodpłatnie do Magazynu Darów Rzeczowych (ul. Budowlana 1 w Siedlcach, wejście „C”) po uprzednim kontakcie w pracownikiem Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego i Magazynu Darów Rzeczowych. Mogą to być m.in.: odzież nowa i używana, obuwie, artykuły pościelowe, galanteria, zabawki i inne przedmioty wykorzystywane w gospodarstwie domowym.

DARY RZECZOWE WIĘKSZYCH GABARYTÓW

Prosimy przekazywać je tak, jak opisano powyżej. Mogą to być: meble, sprzęt AGD, sprzęt RTV.

ŚRODKI FINANSOWE

W Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego (przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach, wejście „C”) znajduje się puszka, do której można wrzucić dobrowolnie swój datek. Można też przekazać dowolne darowizny na konto Bank Spółdzielczy O/Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010.

ODPOWIEDZI NA WSZELKIE PYTANIA UDZIELAJĄ W SIEDLCACH:

OSOBA PIERWSZEGO KONTAKTU CENTRUM WSPARCIA

Danuta Skwierczyńska, tel. 501-053-366

PRACOWNIK WYPOŻYCZALNI SPRZĘTU REHABILITACYJNEGO I MAGAZYNU DARÓW RZECZOWYCH

Anna Gawron, tel. 513-077-966

KOORDYNATOR CENTRUM WSPARCIA

Agnieszka Trębicka, tel. (25) 640-71-30

KTO FINANSUJE CENTRUM?

Zadanie jest współfinansowane z budżetu Miasta Siedlce oraz Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie - Starostwa Siedleckiego, Gminy Siedlce, Caritas Diecezji Siedleckiej oraz Darczyńców.

MAGAZYN DARÓW RZECZOWYCH – współfinansowane ze środków dotacyjnych zadania publicznego w zakresie działalności pożytku publicznego z następującego projektu: z Urzędu Miasta w ramach zadania pt.: „Pomoc rzeczowa dla rodzin najuboższych – 01.01.2018r. - 31.12.2019r.”;

JADŁODAJNIA I PACZKI ŻYWNOŚCIOWE – współfinansowane ze środków Caritas Diecezji Siedleckiej;

POMOC SPECJALISTYCZNA – współfinansowane ze środków dotacyjnych zadania publicznego w zakresie działalności pożytku publicznego z następującego projektu: ze Starostwa Siedleckiego w ramach zadania pt.: „Prowadzenie specjalistycznego punktu konsultacyjno – interwencyjnego na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie dla mieszkańców Powiatu Siedleckiego.” w okresie od 15.02.2019r. do 31.12.2019r.

WYPOŻYCZALNIA SPRZĘTU REHABILITACYJNEGO - współfinansowane ze środków Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie od 15.02.2019r. do 31.12.2019r.

Gmina Siedlce