Dzień 2: Apolinary Nosalski – Nasz regionalista

Na drugi dzień realizacji projektu zaplanowane były odwiedziny wystawy tematycznej w Bibliotece Miejsko-Gminnej w Parczewie, poświęconej Apolinaremu Nosalskiemu, jednemu z najwybitniejszych literatów Ziemi Parczewskiej.

Prezentowana wystawa nosząca tytuł „Nasz regionalista” podzielona była na pięć części tematycznych: „Nasz regionalista”, „W drodze”, „Ze skarbca poezji”, „Wędrówki ze słowem” oraz „Powrót do korzeni”. Postać tego niezwykłego pisarza, działacza społecznego i pedagoga przybliżył nam pracownik biblioteki, Pan Marian Kowalski, którego niektórzy z nas bardzo dobrze znają. Dzięki niemu dowiedzieliśmy się mnóstwa ciekawych informacji o życiu Apolinarego Nosalskiego, o dorobku literackim oraz działalności kulturalnej i społecznej, jaką prowadził pisarz.

Towarzyszące wystawie motto - „Uczmy się przeszłości, kierujmy się teraźniejszością, patrzmy w przyszłość” stało się od tej pory także naszą dewizą życiową.

Perfecta – Mój Talent 2013, dzień 2

2013-08-09