Informacje dla rodziców i dzieci

„KOLONIE 2018” ORGANIZOWANE PRZEZ CARITAS DIECEZJI SIEDLECKIEJ

Informacje dla Rodziców i dzieci

W trosce o dobro dzieci i w celu ułatwienia pracy wychowawcom prosimy o dopilnowanie, aby dzieci zabrały ze sobą:

1. wygodne buty sprawdzone w deszczu i marszu (więcej niż jedną parę),
  2. OBOWIĄZKOWO – długi, foliowy płaszcz przeciwdeszczowy!
  3. środki przeciwko komarom i kleszczom,
  4. kąpielówki, bieliznę osobistą na zmianę, 2 ręczniki duży i mały,
  5. klapki pod prysznic,
  6. krem z filtrem chroniący przed słońcem,
  7. kurtkę, bluzy, spodnie, spodenki, skarpetki za kostkę (potrzebne w czasie wycieczek w terenie),
  8. piżamę, dresy,
  9. środki higieniczne (mydło, pasta i szczoteczka do zębów, kubek, gąbka, chusteczki, szampon, grzebień lub szczotka),
  10. leki, które dziecko przyjmuje (z zaświadczeniem od lekarza rodzinnego lub specjalisty),
  11. sprzęt na basen ( czepek, okulary, strój kąpielowy),
  12. mały plecak, pojemnik na picie (na wycieczki),
  13. ważną legitymację szkolną.

Na stronie Caritas Diecezji Siedleckiej w zakładce Wakacyjna Akcja Caritas podane są numery kontaktowe do kierowników wypoczynku oraz dokładny adres gdzie odbywać się będzie kolonia.

Dziecko może zabrać ze sobą telefon komórkowy i inne sprzęty elektroniczne tj.: tablet, aparat fotograficzny, jednakże zabiera je na własną odpowiedzialność i w wypadku zaginięcia organizator nie ponosi żadnej odpowiedzialności oraz nie podejmie starań w odnalezieniu zaginionego przedmiotu. Dziecko może korzystać z w/w sprzętów zgodnie z regulaminem Wakacyjnej Akcji Caritas.

UWAGA!

Jeśli dziecko choruje przewlekle i przyjmuje leki, lekarstwa należy zapakować do osobnej torebki i dokładnie podpisać. Konieczne jest dołączenie zaświadczenia (zlecenia) od lekarza rodzinnego lub specjalisty o przyjmowanych lekarstwach oraz sposobie ich dawkowania (informacja dla pielęgniarki). Dziecko po przyjeździe na miejsce wypoczynku niezwłocznie przekazuje lekarstwa pielęgniarce.

Podczas wypoczynku wszelkie lekarstwa, (włącznie te na ból gardła lub nudności w czasie podróży) wydaje pielęgniarka!

MILE WIDZIANE: dobry humor, kulturalne zachowanie, samodzielność i życzliwość!!!