Kilometry Dobra 2019

Caritas Diecezji Siedleckiej już po raz 4. włącza się w międzynarodową kampanię „Kilometry Dobra”, która łączy tych wszystkich, którzy – wspierając finansowo szczytne cele - chcą czynić Dobro. Siedlecka organizacja planuje zebrać środki na remont i adaptację budynku w Milanowie, by powstało w nim Centrum Aktywności – miejsce przyjazne osobom z niepełnosprawnością i seniorom. Tegoroczna edycja rozpoczęła się 01 marca i potrwa do 02 czerwca 2019 r.

„Kilometry Dobra” to cykliczna akcja, której inicjatorem i pomysłodawcą jest prezes Polskiego Instytutu Filantropii, Robert Kawałko. Stowarzyszenia i fundacje od 2014 roku (w tym roku przeprowadzana jest 6. edycja) zbierają pieniądze pod wspólnym szyldem „Kilometrów Dobra” na swój własny, szlachetny cel.

Więcej informacji o kampanii „Kilometry Dobra” można znaleźć tutaj: https://kilometrydobra.pl/

Jak włączyć się w akcję?

• Aby wesprzeć akcję należy poprzez stronę https://kilometrydobra.pl/organization/siedlce/ wpłacić dowolny datek.
  • Można również przekazać dowolną kwotę na konto Caritas Diecezji Siedleckiej z dopiskiem "Kilometry Dobra 2019" (Bank Spółdzielczy O/Siedlce 71 9194 0007 0027 9318 2000 0330)

Możesz również śledzić nasze działania na naszym profilu na Facebooku:

Milanów kiedyś, dziś i w przyszłości

Cel tegorocznej kampanii Caritas Diecezji Siedleckiej jest dobrze przemyślany. Organizacja zakupiła w Milanowie budynki po dawnej szkole. Chce, by w nich powstała przestrzeń dla osób niepełnosprawnych oraz osób starszych. Zarówno budynek, jak i cały teren wymagają kapitalnego remontu. Nie lada wyzwaniem jest dostosowanie budynku do potrzeb osób niepełnosprawnych. W Centrum Aktywności w Milanowie mieściłby się Warsztat Terapii Zajęciowej oraz Dom Aktywnego Seniora.

Warsztat Terapii Zajęciowej obecnie

Warsztat Terapii Zajęciowej, który prowadzony jest przez Caritas Diecezji Siedleckiej, swoją działalność rozpoczął w 2005 roku. Jest to placówka pobytu dziennego dla 32 osób z terenu powiatu parczewskiego, z różnymi typami niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym i znacznym. Dzięki zajęciom, organizowanym w sześciu pracowniach, uczestnicy przygotowywani są do aktywnego włączenia się w życie społeczne, a także do podjęcia pracy zawodowej.

Dom Aktywnego Seniora

Dom Aktywnego Seniora ma być placówką wsparcia dziennego skierowaną do osób nieaktywnych zawodowo powyżej 60. roku życia. Celem placówki ma być polepszenie jakości życia, oraz uaktywnienie seniorów do działań samopomocowych na rzecz środowiska lokalnego. Chcemy, by placówka dysponowała pracowniami dostosowanymi do różnorodnych form aktywności.

Filantrop kampanii

Filantrop kampanii "Kilometry Dobra"

Caritas Diecezji Siedleckiej obrała za patrona kampanii Sługę Bożego Biskupa Ignacego Świrskiego – kandydata Diecezji Siedleckiej do chwały ołtarzy.

Podczas 22-letniego pasterzowania w Diecezji Siedleckiej czyli Podlaskiej (1946-1968) biskup Ignacy Świrski zapisał się jako jej wybitna i niezapomniana postać. Dla wspólnoty Kościoła, którą prowadził do Boga jako biskup, był jej nauczycielem i zatroskanym ojcem. Istotnie, charakteryzowały go niezwykła dobroć, odpowiedzialność, życzliwość, pokora, wrażliwość na ludzką krzywdę i biedę, a ponadto – całkowite zaufanie Bogu. Cnoty chrześcijańskie przeżywał w sposób heroiczny.

Lidia Borkowska – koordynator kampanii „Kilometry Dobra”

tel. 504-078-830

e-mail: kilometrydobra@caritas.pl
ks. Paweł Wojdat – koordynator konkursu dla szkół kampanii „Kilometry Dobra”