Wspieraj Caritas

O Centrum

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom zostało utworzone w marcu 2009r, w ramach projektu: Indywidualny Plan Działania – integracja azylantów,  cudzoziemców ze statusem i ochroną uzupełniającą poprzez kompleksowe doradztwo  i pomoc prawną.

W Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom można bezpłatnie uzyskać pomoc:

• prawnika,
  • doradcy społecznego,
  • doradcy międzykulturowego – narodowości czeczeńskiej,
  • wsparcie socjalne w postaci odzieży, wyprawek szkolnych, żywności, lekarstw oraz wszelkich innych artykułów w zależności od bieżących potrzeb.

Centrum prowadzi:

• Porady z zakresu pomocy społecznej: poradnictwo z zakresu procedur administracyjnych, redagowanie podań, odwołań, wypełnianie formularzy, kontakt z placówkami dyplomatycznymi w Polsce i za granicą
  • Pomoc prawną
  • Zajęcia dla dzieci w Ośrodkach dla Cudzoziemców
  • Turnusy  integracyjne dla dzieci, imprezy okolicznościowe (Dzień Dziecka, Mikołajki, Dzień Uchodźcy)
  • Szkolenia, warsztaty i konferencje dla osób pracujących z obcokrajowcami
  • Program mieszkań chronionych
  • Refundację kosztów przedszkoli dla dzieci z rodzin cudzoziemców

Centrum współpracuje z:

• Ośrodkami dla Cudzoziemców
  • Urzędem do Spraw Cudzoziemców
  • Strażą Graniczną

Caritas Polska realizuje wspólnie z 5 Caritas diecezjalnymi i MOPR w Lublinie projekt: „Indywidualny Plan Działania – integracja azylantów, cudzoziemców ze statusem i ochroną uzupełniającą poprzez kompleksowe doradztwo i pomoc prawną” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Uchodźców oraz budżetu państwa.