Wspieraj Caritas

O Warsztacie Terapii Zajęciowej w Siedlcach

Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach

Nie liczy się co robimy ani ile robimy, lecz to, ile miłości wkładamy w działanie

Matka Teresa z Kalkuty

Warsztat Terapii Zajęciowej w SiedlcachBycie niepełnosprawnym oznacza nieustanną konfrontację z problemami w codziennym funkcjonowaniu w rodzinie, w urzędzie, na ulicy. Bycie niepełnosprawnym to częste zmaganie się z życiem w izolacji i na marginesie społeczeństwa, to napotykanie barier.

Przełamaniem takiej izolacji, takich barier staje się szeroko pojęta integracja osób niepełnosprawnych i zdrowych, która realizowana jest w Warsztatach Terapii Zajęciowej.

Warsztat Terapii Zajęciowej w Siedlcach jest placówką pobytu dziennego dla 35 osób niepełnosprawnych. Osoby z różnego typu niepełnosprawnościami fizycznymi i intelektualnymi odbywają tu kompleksową rehabilitację zawodową, społeczną i leczniczą. Dla wielu podopiecznych jest to jedyna szansa wyjścia z domu, spotkania się z rówieśnikami, nawiązania przyjaźni, a także rozwijania swoich zainteresowań.

W Warsztacie terapia zajęciowa odbywa się siedmiu pracowniach: Gospodarstwa Domowego, Doświadczania Świata, Muzyki i Teatru, Krawieckiej, Rękodzieła Artystycznego, Reklamowo-Poligraficznej, Multimedialnej oraz Techniczno – Stolarskiej.

Nasza placówka to miejsce, gdzie uczestnicy terapii czują się potrzebni i pełnowartościowi.

Jak mówią oni sami: cudowne, kochane miejsce.