Wspieraj Caritas

Ogłoszenia Caritas Diecezji Siedleckiej

2018-09-03 15:06

Liczy się człowiek!

Dla nas liczy się Człowiek – każdy Człowiek!

Na co dzień pomagamy tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej – dzieciom, niepełnosprawnym, chorym, bezrobotnym, bezdomnym, pokrzywdzonym przestępstwem, samotnym, w podeszłym wieku, osobom opuszczającym Zakład Karny w Siedlcach i ich rodzinom. Państwo też możecie pomagać na różne sposoby!

Należy podkreślić, że nie moglibyśmy tego robić, gdyby nie wsparcie z zewnątrz, ponieważ jesteśmy organizacją pożytku publicznego i nie prowadzimy działalności gospodarczej. Dlatego kierujemy do Państwa prośbę o wsparcie modlitewne, dar z siebie, wsparcie w formie wolontariatu, rzeczowe i finansowe.

MODLITWA i DAR z SIEBIE

• Prosimy, aby pamiętali Państwo o naszej organizacji i osobach korzystających z naszej pomocy w codziennej modlitwie.
  • Chętni z Państwa mogą zostać również krwiodawcami – wystarczy włączyć się w akcję „Podaruj Kroplę Miłości”.

WOLONTARIAT

• Jeśli macie Państwo takie pragnienie – możecie zostać wolontariuszami i w tej formie wpierać innych.
  • Zapraszamy do naszych dwóch Centrów Wolontariatu: w Białej Podlaskiej przy ul. Warszawskiej 15 oraz w Siedlcach przy ul. Świrskiego 57.
  • Pod naszym logo w szkołach działają Szkolne Koła Caritas – zostań jednym z nas!
  • Na terenie parafii diecezji siedleckiej istnieją Parafialne Zespoły Caritas – przyłącz się do nas!

POMOC RZECZOWA

• W naszej organizacji prowadzimy Wypożyczalnie Sprzętu Rehabilitacyjnego (w Białej Podlaskiej, Parczewie, Radzyniu Podlaskim i Siedlcach) – możecie Państwo podarować im sprzęt rehabilitacyjny, który już nie jest Wam potrzebny. Więcej informacji pod nr tel. 780-061-313.
  • Przyjmujemy również niezniszczone: odzież, obuwie i zabawki do naszego magazynu przy ul. Budowlanej 1 w Siedlcach.
  • Jeśli macie możliwość podarowania żywności do jadłodajni (w Białej Podlaskiej i Siedlcach) – chętnie taką przyjmiemy.
  • Centrum Wolontariatu przyjmuje książki, które zbiera podczas akcji „Książka dla Hospicjum” – trafią one do biblioteczki w Hospicjum przy ul. Bema w Siedlcach.
  • Jedną z naszych akcji, w którą warto się włączyć jest „Torba Miłosierdzia” – wkłada się do niej artykuły pierwszej potrzeby: żywność, środki piorące i środki czystości.

POMOC FINANSOWA

• Aby stale wspierać nasze działania na rzecz potrzebujących mogą Państwo ustawić stałe zlecenie w banku na kwotę nieodczuwalną w skali miesiąca – np. 10zł, 18zł, 43zł czy inną, dowolnie przez siebie wybraną sumę w zależności od możliwości: Bank Spółdzielczy O/Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010.
  • Prowadzimy też subkonta osób, które niezmiennie czekają na gest ze strony darczyńców. Subkonto to wydzielone konto księgowe, na którym gromadzone są środki m.in. na leczenie, rehabilitację, kosztowne operacje, odbudowę domów po pożarze. Pomóc można wpłacając dowolną kwotę na numer konta Caritas Diecezji Siedleckiej: Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260 dodając odpowiedni dopisek (każde subkonto ma inny dopisek). Więcej informacji pod nr tel. 500-566-898.
  • Dzieła Caritas mogą Państwo wesprzeć za pośrednictwem elektronicznych płatności internetowych (możliwość dostępna na naszej stronie www).
  • Prowadzimy akcję „Zamień kwiaty na stypendium” – mogą Państwo przekazać środki zebrane podczas ślubu (zamiast kwiatów czy innych prezentów) na pomoc dzieciom objętym programem stypendialnym „Skrzydła”.
  • Sam program „Skrzydła” również można wesprzeć poprzez deklarację finansowego wsparcia programu „Skrzydła” i „Skarbonkę Skrzydeł” wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 63 9194 0007 0027 9318 2000 0280 z dopiskiem SKRZYDŁA. Więcej informacji pod nr tel. 500-566-898.
  • Innym sposobem pomocy jest nabycie świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom (przed Świętami Bożego Narodzenia) oraz baranka z białej czekolady (w okresie przed Świętami Wielkanocnymi).
  • W okresie Wielkiego Postu rozprowadzamy skarbonki Jałmużny Wielkopostnej – możecie Państwo (a szczególnie dzieci) zbierać do niej pieniądze, które będą przekazane na wyznaczone cele pomocowe.
  • Jeśli chcecie Państwo solidarnie pomóc ofiarom wojny w Syrii możecie to zrobić poprzez ogólnopolski program „Rodzina Rodzinie”, w który również się włączamy.
  • W okresie rozliczania zeznań podatkowych PIT zachęcamy do przekazania 1% podatku na rzecz naszej organizacji.