Podsumowanie Wakacyjnej Akcji Caritas 2014

KTO WYPOCZYWAŁ

W bieżącym roku, w ramach „Wakacyjnej Akcji Caritas 2014”, Caritas Diecezji Siedleckiej zorganizowała wypoczynek letni dla 254 dzieci. Zamieszkują teren diecezji – południowo-wschodnie Mazowsze i północną Lubelszczyznę. Ponadto w akcji uczestniczyły również dzieci z Białorusi.

ORGANIZACJA

Wakacyjna Akcja Caritas to 4 turnusy w Zakopanem i 1 w Jurgowie w formie 10-dniowych i 14-dniowych wyjazdów wypoczynkowych. Dzieci miały zapewnione: transport, zakwaterowanie, ubezpieczenie, wyżywienie, bilety wstępu oraz, co bardzo ważne opiekę wykwalifikowanych opiekunów. Dziećmi zajmowało się 28 wolontariuszy. Kolonie Caritas Diecezji Siedleckiej były bezpłatne dla uczestników. Finansowanie pochodziło ze środków własnych Caritas, z zadań publicznych i od darczyńców.

I TURNUS

Data: 6-16 lipca 2014r.
Miejsce wypoczynku: Jurgów
Ilość dzieci: 30 z Siedlec
Ilość opiekunów i wolontariuszy: 4

Program:
W malowniczo położonej spiskiej wsi w Gminie Bukowina Tatrzańska dzieci miały wspaniały kontakt z otaczającą przyrodą. Zwiedziły Zakopane, Ludźmierz, Czarną Górę, Dolinę Kościeliską i Chochołowską. Zabawy, gry kolonijne i integracja sprawiały im wielką radość.

• Turnus współfinansowany: Kolonie zorganizował Parafialny Zespół Caritas przy Parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus przy ogromnym zaangażowaniu Pani Moniki Pawlik.

II TURNUS

Data: 12-21 lipca 2014r.
Ilość dzieci:
45 z Grodna na Białorusi,
8 z najbiedniejszych gmin województwa mazowieckiego i lubelskiego
Ilość opiekunów i wolontariuszy: 7

Program:
Aktywny wypoczynek – wycieczki m.in. nad Morskie Oko, Dolinę Strążyską, Halę Gąsiennicową, przejazd koleją linową. Dzieci białoruskie uczyły się podstaw języka polskiego i integrowały z polskimi rówieśnikami.

• Turnus współfinansowany przez MSZ w ramach projektu: „Dzieciństwo to miejsce gdzie mieszka się przez całe życie” – turnusy edukacyjno-wypoczynkowe Caritas dla dzieci polonijnych i polskich.

III TURNUS

Data: 22-31 lipca 2014r.
Ilość dzieci:
40 – z województwa mazowieckiego
15 – z terenu Miasta Siedlce
15 – z gminy Parczew, Milanowa, Sosnowicy i Łosic
Ilość opiekunów i wolontariuszy: 8

Program:
Uczestnicy byli w Dolinie Strążyskiej i Kościeliskiej, nad Morskim Okiem, w Tatrzańskim Muzeum. Korzystali z atrakcji Aqua-Parku. Mieli okazję wjechać koleją szynową na Gubałówkę. Brali udział w dyskotekach, karaoke, grach integracyjnych i wyjściach na boisko. Dzieciom swoją pomocą w programie profilaktyczno – terapeutycznym służyli psycholog i pedagog. Spotkały się z pracownikami Komendy Powiatowej Policji oraz Straży Pożarnej w Zakopanem.

• Turnus współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach projektu „NA WAKACJE PO UŚMIECH”, Urzędu Miasta Siedlce oraz przez Gminy Parczew, Milanowa, Sosnowica i Łosice.

IV TURNUS

Data: 17-26 sierpnia 2014r.
Ilość dzieci: 45 z gminy Siedlce
Ilość opiekunów i wolontariuszy: 5

Program:
Aktywny wypoczynek: wędrówki górskim szlakiem, zwiedzanie zabytków, pływanie w basenie, gry i zabawy zespołowe. Dodatkowo zajęcia profilaktyczno-terapeutyczne prowadzone przez psychologa i pedagoga, mające na celu integrację w grupie, rozwój kompetencji społecznych i zdolności emocjonalnych.

• Turnus współfinansowany ze środków Urzędu Gminy Siedlce w ramach projektu „Kolonie profilaktyczne dla dzieci i młodzieży – Wypoczynek dzieci i młodzieży z terenu Gminy Siedlce podczas „Wakacyjnej Akcji Caritas 2014r.”

V TURNUS

Data: 17-30 sierpnia 2014r.
Ilość dzieci: 54 z województwa lubelskiego i mazowieckiego
Ilość opiekunów i wolontariuszy: 7

Program:
Uczestnicy dwóch ostatnich turnusów spotkali się z przedstawicielami Policji. Rozwijali się poprzez zajęcia sportowe, plastyczne i muzyczne. Przygotowano dla nich wycieczki górskie nad Morskie Oko, Dolinę Strążyską, Dolinę Kościeliską oraz Gubałówkę. Widzieli Wodospad Siklawica, Jaskinię Mroźną i Smoczą Jamę. Starsi i bardziej odważni zdobyli szczyt Kasprowego Wierchu i Giewont. Odwiedzili Sanktuarium Matki Bożej Objawiającej Cudowny Medalik na Olczy, Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku, Muzeum Tatrzańskiego Parku Narodowego, Straż Pożarną.

• Turnus współfinansowany ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników