Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2017-04-18 11:08

Pani Agnieszka ma 45 lat i razem z rodzicami mieszka w niewielkiej miejscowości Karolew niedaleko Sokołowa Podlaskiego w województwie mazowieckim. Choruje na Mózgowe Porażenie Dziecięce (MPD) i od urodzenia wymaga ciągłej opieki obojga rodziców.

Kobieta jest osobą niepełnosprawną, ma trudności z mówieniem i z powodu niedowładu czterokończynowego porusza się na wózku inwalidzkim.

Jak mówi pan Paweł Patyński (brat pani Agnieszki) jest ona sprawna intelektualnie. Ma wiele zainteresowań, kocha zwierzęta i kwiaty. Jest osobą ciekawą świata, radosną i pełną chęci do życia. Na co dzień lubi słuchać muzyki, spędzać czas na świeżym powietrzu, a w szczególności nad wodą. Niestety nigdy nie była na wakacjach...

Rodzice pani Agnieszki są na emeryturze i trudno im w pełni przysposobić dom do warunków odpowiednich dla osoby niepełnosprawnej. Dodatkowo z uwagi na wiek coraz trudniej jest im sprawować opiekę nad córką. Pani Agnieszka nie jest w stanie samodzielnie jeść, ubrać się, ani usiąść. Aby poprawić jej komfort życia potrzebny jest specjalnie przystosowany, zrobiony na wymiar wózek inwalidzki. Obecny jest dla niej za mały, niewygodny i może pogorszyć jej stan zdrowia.

Rodzina pani Agnieszki prosi o każdą pomoc, a szczególnie tą finansową, która będzie dla niej iskierką radości.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie i rehabilitację Agnieszki Patyńskiej. Każdy, kto zechce wesprzeć Agnieszkę Patyńską, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/ Siedlce PL 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem: "37518 – Patyńska Agnieszka"

2017-04-18

Zdjęcia: Paweł Patyński