Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2016-11-08 09:09

Pani Anna Grabarczyk mieszka w miejscowości Gałki razem ze swoją liczną rodziną. Wychowuje Alana (4lat), Kacpra (7lat), Bartosza (9lat), Patrycję (12 lat), Adama (15lat), Jakuba (18 lat), Piotra (21lat) oraz Sylwię (22 lata) i Dominikę (24 lata). Dzieci są jej największym skarbem - chętnie i często jej pomagają. Niestety kobieta nie może liczyć na pomoc ze  strony męża.

Rodzina zwróciła się do Caritas Diecezji Siedleckiej, ponieważ mieszka w bardzo trudnych warunkach. Ich drewniany dom o powierzchni 50m2 ma ok. 40-50lat i nie nadaje się już do dalszego użytkowania. W środku znajduje się jedynie pokój, kuchnia i niewielki korytarz. Dom posiada wymienione nowe, plastykowe okna, a opalany jest drewnem lub węglem w piecu kaflowym. Ze względu na brak ocieplenia, w środku jest zimno, szczególnie kiedy zaczyna się okres zimowy, a temperatura spada poniżej zera. Rodzina posiada pralkę, lodówkę i bieżącą wodę z wodociągu. Są to jedyne z ich wygód. Poza działką, na której stoi dom, nie posiadają nic więcej.

Marzeniem Grabarczyków jest przystosowanie budynku gospodarczego, który znajduje się już na posesji, do zamieszkania. Potrzebują cementu, pustaków, styropianu do ocieplenia, farb, podłóg, okien i drzwi – tego, co niezbędne, by powstał skromny dom.

Pani Anna mówi, że jest dumna ze swoich dzieci, które nie sprawiają kłopotów wychowawczych. Wspomina, że mają talenty matematyczne i sportowe, a na co dzień lubą korzystać z komputera, grać w piłkę, bawić się samochodami i klockami. Maluchom smakują pierogi i zupy, które gotuje im mama. Wiadomo, że dzieci szybko rosną, dlatego dzieci potrzebują ubrań, szczególnie spodni, z których prędko wyrastają. Jest im ciężko, najbardziej kiedy nadchodzą Święta. Żyją ze skromnych środków (zasiłku rodzinnego, pieniędzy z programu 500+, funduszu alimentacyjnego), do tej pory korzystali też sporadycznie z pomocy GOPS (kiedy jedno z dzieci było chore i potrzebowało leków). Rodzinie pomagają ludzie dobrej woli, za co ta jest im wdzięczna. Każdy z nas może przyczynić się do ich szczęścia.

Z OSTATNIEJ CHWILI

Pani Anna przekazała nam informację, że obecnie budynek gospodarczy, który chcą zamieszkać, został już pokryty dachem, a wewnątrz postawiono ściany działowe. Wciąż brakuje pieniędzy do wykończenia pomieszczeń w środku i ocieplenia budynku.

Obejrzyj reportaż w TV Wschód

Obejrzyj reportaż w TV Wschód - Nowy dom

Anna Grabarczyk posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny.

Wpłat prosimy dokonywać na konto: BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem "35712 - Grabarczyk Anna"

Posłuchaj historii Michała Kwiatkowskiewgo i Anny Grabarczyk.
Audycja z dnia 17 listopada 2016 roku.

2016-11-08

Zdjęcia: Anna Nowińska