Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Gabrieli Andor

2015-04-08 11:38

Poznajmy Gabrysię

Gabrysia ma 12 lat. Dziewczynka jest wesoła i uśmiechnięta. Uczy się dobrze. Jest uzdolniona plastycznie. Rysuje i śpiewa. Wygrywa różne konkursy plastyczne. Trudności sprawia jej to, że nie może sama funkcjonować i jest przykuta do wózka, a chciałaby robić to co jej rówieśnicy: chodzić samodzielnie i jeździć do szkoły. Choruje na osteoporozę, tachykardię serca 1-go stopnia, pęcherz neurogenny, porażenie kończyn dolnych, skoliozę kręgosłupa. Co trzy godziny jest cewnikowana i porusza się na wózku inwalidzkim.

Codzienne życie

Codzienne życie Gabrysi podporządkowane jest nauce. Przychodzą do niej dwa razy dziennie nauczycielki. Rano 2 godz. nauki, chwila odpoczynku i rehabilitacja podczas 2 godzin i po południu 2 godziny lekcji. Kocha zwierzęta -  ma 5 kotów i 3 psy.  Dużo czasu poświęca  grom na komputerze. Czasami odwiedzają ją koleżanki, czasami jeździmy do szkoły. Gabrysia poddaje się masażowi specjalistycznemu, który powstrzymuje przykurcze ścięgien podkolanowych. Dopłacamy do masażu. Duże koszty ponosimy również na dojazdy do kliniki. Jesteśmy pod kontrolą wielospecjalistyczną. Gabrysia nie jest w stanie się sama ubrać. W nocy trzeba ją przewracać na boki, żeby nie miała odleżyn. Podajemy jej leki. Przygotowujemy posiłki.

Kosztowne leczenie

Jesteśmy po badaniach rezonansem. Dziewczynka cierpiała na nowotwór śródrdzenia kręgowego. Zabieg neurochirurgiczny przeprowadzono 30 czerwca 2010 roku. Usunięto wtedy całkowicie guza rdzenia kręgosłupa i od ponad 4 lat już go nie ma. Przyjmowała bardzo agresywną chemioterapię, która spowodowała skutki uboczne (choroby wady serca, osteoporozę, skoliozę kręgosłupa, pęcherz neurogenny). Gabrysia przyjmuje na stałe leki od osteoporozy i pęcherza neurogennego. Duże środki finansowe przeznaczone są na zakup pampersów, usługi masażysty i rehabilitanta, żywność i dojazdy do lekarzy. Na dojazdy leki i rehabilitację miesięcznie wydajemy około 650 zł. Gabrysia jest pod ścisłą kontrolą lekarzy (neurologa, neurochirurga, onkologia, kardiologia, nefrologa, endokrynologa, ortopedy, rehabilitanta). Bardzo potrzebuje naszego wsparcia.

Gabriela Andor posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny. Wpłat prosimy dokonywać na konto:

BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem „29711 - Andor Gabriela”.