Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Grzegorza Łucyka

2019-04-16 12:39

Grzegorz Łucyk ma 38 lat. Mieszka w Zalesiu w województwie lubelskim. Jest ojcem dwójki dzieci w wieku szkolnym, które wychowuje wraz z żoną Katarzyną. W lutym 2016 roku u Pana Grzegorza wykryto nieuleczalną chorobę RZS – reumatoidalne zapalenie stawów, która związana jest z ciągłym bólem oraz sztywnieniem stawów. Poza tym mężczyzna zmaga się także z fibromialgią, czyli przewlekłą niezapalną chorobą reumatyczną tkanek miękkich. Objawy obu chorób uniemożliwiają Panu Grzegorzowi podjęcie pracy zarobkowej. Pan Grzegorz stara się o przyznanie renty, ale jest to długi proces. Trudno także znaleźć odpowiedniego specjalistę, który dobierze odpowiednią terapię choremu.  Dodatkowo dochodzą kłopoty z opłaceniem wizyt lekarskich.

Ratunkiem są leki i odpowiednia terapia

Rodzina walczy o pomoc dla Pana Grzegorza,  aby nie spełnił się najgorszy scenariusz, w którym to mężczyzna nie będzie w stanie samodzielnie chodzić i poruszać się, a ostatecznie  zostanie przykuty do łóżka. Ratunkiem dla Pana Grzegorza są leki biologiczne i zapewnienie odpowiedniej terapii. Ich koszt jednak, znacznie przekracza możliwości finansowe rodziny.  Już teraz mężczyzna na stałe zażywa leki, których zakup bardzo obciąża i tak skromny budżet.

Endometrioza żony

Sytuacja rodziny nie jest łatwa, ponieważ Pani Katarzyna, również zmaga się ze złym stanem zdrowia. Kobieta przeszła już kilka operacji z powodu endometriozy, a teraz czeka na kolejny zabieg ze względu na guza tarczycy. Pani Katarzyna pracuje dorywczo.

Pomoc w spłacie długów

Niestety to nie jedyne problemy rodziny. Kłopoty zaczęły się wiele lat wcześniej -  w 2010 roku, kiedy Pani Katarzyna postanowiła pomóc swojemu ojcu w spłacie długów.  Kobieta przyjęła na siebie część jego zobowiązań, mając nadzieję, że takie rozwiązanie jednocześnie zapewni pracę dla jej męża. Rzeczywistość okazała się brutalna: osoba, której rodzina zaufała oszukała Łucyków, którzy teraz muszą spłacać nie swoje kredyty.

Dramatyczna sytuacja finansowa

Rodzina jest w dramatycznej sytuacji finansowej.  Dom rodzinny już kilkakrotnie był licytowany. Problemy odbiły się także na zdrowiu zarówno psychicznym jak i fizycznym najbliższych Państwa Łucyk, a więc na ich pomoc nie mogą liczyć. Rodzina ciągle wierzy... Pani Katarzyna dzielnie walczy o to, aby jej mąż stanął na nogi, ma nadzieję, że dzięki wparciu i otwartym sercom beznadziejna sytuacja odmieni się, że życie przyniesie im jeszcze dobre chwile.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie i rehabilitację Pana Grzegorza Łucyka. Każdy, kto zechce wesprzeć mężczyznę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: 45612 - Łucyk Grzegorz”.

(ap)