Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2018-08-30 12:32

Pożar domu i całego dobytku – to problem, który w lutym 2018 roku ciężko doświadczył Panią Halinę Weremę (55 lat) i jej męża ze wsi Żłobek (woj. lubelskie, powiat włodawski). Po ukochanym domu zostały zgliszcza. Małżeństwo nie posiada środków, aby samodzielnie wybudować nowy dom, dlatego zwróciło się o pomoc do Caritas Diecezji Siedleckiej. Organizacja w ich imieniu prosi o wsparcie.

Pożar w domu Weremów wybuchł na skutek nieszczelnej butli gazowej. Pani Halina do dzisiaj dziwi się, jak mogło do tego dojść. Zawsze  dbała i sprawdzała szczelność butli - była aż przeczulona na tym punkcie.

Kobieta po pożarze zamieszkała tymczasowo w świetlicy wiejskiej. Na tragedię nie byli obojętni jej sąsiedzi – zapewnili Pani Halinie dalsze schronienie w swoim domu. Do tego - w geście solidarności - mieszkańcy parafii w Orchówku i inni dobrzy ludzie, przekazali jej ubrania i inne niezbędne do życia rzeczy.

W pomoc rodzicom włączyły się dorosłe dzieci Weremów – pomagają w porządkowaniu terenu i remoncie. Po pożarze, pani Halina z mężem są już mocno wyczerpani psychicznie i fizycznie. Pani Halina starała się jak najszybciej wyremontować jednoizbową letnią kuchnię, aby móc się do niej przenieść i zamieszkać, dopóki nie wykończy domu. Nie chciała nadużywać gościnności sąsiadów oraz pragnęła doglądać prac remontowych. W kuchni nie ma prądu, a podłączenie go wiąże się z dużymi kosztami. Jednak wszystkie formalności udało się już załatwić i niedługo prąd będzie już podłączony.

Pani Werema podkreśla, że jest bardzo wdzięczna jednemu z marketów z Chełma, który przekazał dużo materiałów wykończeniowych.

Pożar jest tragedią, która zawsze zaskakuje ludzi, zmienia ich życie i powoduje, że przeważnie muszą szukać oparcia u innych. Kobieta, chcąc wybudować dom, zwróciła się o wsparcie do wielu firm i osób prywatnych, a część z nich odpowiedziała pozytywnie i nie pozostawiła jej bez niczego. I choć plan budowy nowego domu otrzymała za darmo i ma już dokumenty z pozwoleniem na budowę, to jednak wiele jest jeszcze potrzeb. Do planowanej budowy - oprócz rąk do pracy - niezbędne są m.in. pustaki, druty i wiele innych materiałów.

Posłuchaj historii Haliny Werema. Audycja z dnia 30 sierpnia 2018 r.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na pomoc dla Haliny Weremy. Każdy, kto zechce wesprzeć tę kobietę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: „42413 - Werema Halina”

2018-08-30

Zdjęcia: Archiwum prywatne p. Haliny Weremy