Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2019-03-21 13:30

Końcówkę tegorocznej zimy pani Jadwigi Bojarczuk z Dąbrowicy Dużej (woj. lubelskie) zapamięta na długo. To wtedy, w nocy z 3 na 4 marca 2019r., doszło w jej domu do pożaru. Ogień strawił wszystko. Kobieta zwróciła się do Caritas Diecezji Siedleckiej o pomoc – bez naszego wsparcia nie będzie miała gdzie mieszkać razem z dziećmi.

59-letnia Jadwiga Bojarczuk jest wdową. Na co dzień pracuje w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Tucznej na stanowisku pomoc kuchenna. Pożar domu to dla niej kolejny cios od losu.

Ogromne szkody

Prawdopodobną przyczyną pożaru było zwarcie lodówko-zamrażarki. Ogień zajął cały drewniany budynek, który był pokryty blachą. W jego wyniku 5-osobowa rodzina straciła nie tylko dach nad głową, ale też cały dobytek: sprzęt AGD, meble, odzież, obuwie itp. Dom nie nadaje się już do zamieszkania – trzeba go rozebrać.

… i cud, bo nikt nie zginął

W czasie pożaru, w domu znajdowały się trzy osoby: pani Jadwiga Bojarczuk z synem Emilem i córką Magdaleną. Na szczęście wszystkim udało się przeżyć. Niemniej jednak w pożarze ucierpiał syn pani Jadwigi - poparzył lewą rękę, lewy bok i nogę. Udzielono mu niezwłocznie pomocy medycznej, ale - ze względu na mamę - odmówił hospitalizacji.

Potrzebna pomoc

Mimo tragedii jaka ją spotkała, pani Jadwiga nie może liczyć na pomoc ze strony dalszej rodziny. Tak czasem bywa. Jest osobą schorowaną (leczy się na nadciśnienie tętnicze, tarczycę i ma dużą wadę wzroku) i wiele przeszła w życiu. Kobieta ma na utrzymaniu 4 dzieci: trzy córki (19-letnią Ewelinę, 18-letnią Magdalenę, 17-letnią Paulinę) oraz, wspomnianego wcześniej, 22-letniego syna Emila. Dziewczynki uczą się w szkole, a chłopak odbywa staż z Powiatowego Urzędu Pracy w Białej Podlaskiej. Rodzina utrzymuje się z tego, co zarobi w szkole pani Jadwiga (ok. 850zł netto), wynagrodzenia syna (1017zł netto) i świadczeń rodzinnych (ok. 1150zł netto). Podliczając, okazuje się, że to nieco ponad 3tys. zł netto miesięcznie. Rodzina nie poradzi sobie sama w odbudowie domu, który był i nagle jednej nocy po prostu przestał istnieć – stąd apel siedleckiej Caritas o pomoc w zbiórce pieniędzy na ten cel.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na pomoc dla Jadwigi Bojarczuk. Każdy, kto zechce wesprzeć tę kobietę i  jej rodzinę w odbudowie domu, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260

z dopiskiem: „47012 – Bojarczuk Jadwiga”.

2019-03-21

Zdjęcia: Archiwum prywatne p. Jadwigi Bojarczuk