Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2019-02-27 10:23

Michałów. Niewielka wieś w województwie lubelskim (gmina Urszulin). To tam, tuż po Nowym Roku 2019, dwóch braci straciło w pożarze swój dom i dorobek całego życia. Żywioł strawił wszystko: rzeczy codziennego użytku, dokumenty, pieniądze, pamiątki, leki. Dziś 63-letni Józef Oporowski i jego młodszy brat Henryk (58 lat) proszą o pomoc. Potrzeba zebrać wystarczające środki, by wybudować im skromny dom.

Rodzeństwo przez lata żyło spokojnie, pracując i dbając o dom. Jednak z początkiem roku – nagle i bez ostrzeżeń - zmieniło się wszystko.

Wybuchł pożar

W czwartek 3 stycznia 2019r., z nieustalonych powodów, w domu braci Oporowskich, wybuchł pożar. W krótkim czasie płomienie ogarnęły cały budynek. Mimo heroicznej walki z ogniem, w którą zaangażowały się Państwowa i Ochotnicza Straż Pożarna, dom spłonął cały. Nawet leki na cukrzycę, na którą cierpi Pan Józef. Na szczęście, mieszkające w nim rodzeństwo, w porę się wydostało na zewnątrz.

Pospieszyli z pomocą

W całej tragedii okazało się, że istnieją ludzie, którym los braci Oporowskich nie jest obojętny. Od razu zawiązał się komitet, za cel obierając niesienie pomocy pogorzelcom i odbudowę ich domu. Władze Gminy Urszulin zorganizowały lokal zastępczy, udzieliły niezbędnego wparcia materialnego oraz pomoc psychologa. Rzeczy codziennego użytku przekazywali m.in. sąsiedzi i inni wrażliwi ludzie oraz Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej. Wielu mieszkańców Michałowa zadeklarowało, że osobiście weźmie udział w odbudowie domu, aby móc zminimalizować koszty.

Czy ten dom powstanie?

To pytanie z pewnością zadają sobie Pan Józef i Pan Henryk. Z wspólną pomocą, marzenie o bezpiecznym schronieniu może się ziścić. Dzięki staraniom wójta gminy Urszulin oraz pracowników urzędu, zaprojektowany został nowy dom. Szacunkowy koszt powstania budynku w stanie surowym (bez wykończenia, mebli, sprzętu AGD i RTV)  to 40 tysięcy złotych. Jak to bywa w życiu – potrzeba pieniędzy. Komitet społeczny „Pomoc dla pogorzelców” prowadzi na rzecz braci Oporowskich zbiórki pieniędzy, jednak mimo małych sukcesów, zebrane środki to dopiero kropla w morzu potrzeb. Każdy, kto choć trochę rozumie w jakiej sytuacji znalazło się tych dwóch mężczyzn, może im pomóc.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na pomoc dla Józefa i Henryka Oporowskich. Każdy, kto zechce wesprzeć braci, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260

z dopiskiem: „46510 – Oporowscy Józef i Henryk”.

2019-02-27

Zdjęcia: Ochotnicza Straż Pożarna w Urszulinie