Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Kuby Paprockiego

2015-01-05 13:14

Mama o Kubusiu:

Kubuś ma 5 lat, uwielbia skakać, biegać, tańczyć przy muzyce, chodzić na spacery, bawić się. Mimo problemów z komunikacją jest bardzo pogodnym chłopcem. Urodził się jako zdrowy i silny chłopczyk, zdobywając tym samym 10 pkt. w skali Apgar.

Do 18 miesiąca życia rozwijał się prawidłowo przynosząc tym wiele radości swoim rodzicom, jednak po tym czasie zaczęło się dziać coś niepokojącego.

Gdy skończył półtora roku, zaczął tracić zdobyte wcześniej umiejętności. Kształcenie mowy wyhamowało się. Przestał reagować na własne imię, nie wykonywał prostych poleceń.

Zdawało się, że ignoruje nas, nie ma ochoty na kontakt z nami, nic go nie obchodzi oprócz swoich zabaw. Kubuś wtedy zaczął się inaczej bawić, polegało to na nieustannym wprawianiu w wirowy ruch wszystkich przedmiotów, które się do tego nadawały oraz samego siebie. Przy jakiejkolwiek zmianie w otaczającym świecie zaczynał płakać, złościć się, uciekać.

Zaczął jeść tylko niektóre potrawy, a na spacerach chodził własnymi drogami, które dobrze znał.

Zaniepokojeni, poddaliśmy Kubusia pod obserwację specjalistom. Po kilku miesiącach wielorakich konsultacji postawiono diagnozę: wasz syn ma 2 lata i ma AUTYZM DZIECIĘCY.

Podjęliśmy walkę o Kubusia, która trwa do dzisiaj. Choć nie jest lekko, nie poddajemy się, bo wiemy, że zaprzestanie rehabilitacji może spowodować regres. Kubuś musi uczęszczać cały czas na różnego rodzaju terapie pozwalające na jego dalszy rozwój. Obecnie, po niezliczonej liczbie terapii, jest o wiele lepiej, ale nas jest stać na coraz mniejszą liczbę godzin. Jesteśmy osobami niepracującymi, utrzymującymi się z zasiłku i pomocy rodziców. Dlatego też prosimy Państwa o wsparcie finansowe na specjalistyczną rehabilitację naszego jedynego synka.

Terapie wspomagające rozwój Naszego Dziecka, to:

• Integracja sensoryczna;
  • Fizjoterapia;
  • Logopedia;
  • Terapia behawioralna

Rzeczy potrzebne dla Kubusia, oprócz terapii, to:

• Kurtka i obuwie na zimę;
  • Opał do domu;
  • Nowe łóżko dla Kubusia

Okiem Kuby:

Witam, mam na imię Kuba. Gdy miałem 2 lata, spotkało mnie coś… rozpoznano u mnie Autyzm Dziecięcy.

Rehabilitacja, na którą mnie wozi Mamusia, jest bardzo fajna i bardzo mi pomaga, ale mam jej coraz mniej, a moje potrzeby rosną razem ze mną.

Moja choroba płata mi psikusy, dlatego też „MÓJ” świat różni się trochę i wcale nie wygląda tak samo, jak „TWÓJ”.

Cały czas mam problemy z sensorami, które umożliwiają odpowiednią interpretację sytuacji i właściwe zareagowanie na wymogi otoczenia. Zmysły również czasem źle mi podpowiadają, i wtedy, gdy jest chłodno, wydaje mi się, że zamarzam.

Czasami mam trudne zachowania, które przez ludzi, są bardzo źle odbierane. Nie pozwalam Mamusi zbyt długo rozmawiać z panią w przedszkolu, chodzę tylko jednymi, tymi samymi, drogami, gdy świeci się czerwone światło na przejściu dla pieszych, nie jestem w stanie tego długo wytrzymać i głośno płaczę.

Nie potrafię planować czynności, ich kolejności, mam problemy ze zrozumieniem następstwa czasu lub zdarzeń, ciągów przyczynowo - skutkowych, mam problemy zarówno z uogólnianiem jak i z rozkładaniem na czynniki pierwsze. W efekcie brak mi podstawowych umiejętności wykonawczych oraz doświadczenia w ich wykorzystywaniu. Tym samym staję się uzależniony od pomocy innych. Nie potrafię zaspokajać swoich potrzeb we właściwym stopniu oraz w odpowiedni sposób.

Jestem dzieckiem, które w ogóle nie mówi i często nie potrafię zrozumieć mowy innych ludzi.

Tak więc MOJE życie różni się od TWOJEGO, dlatego też proszę o to, abyś mi pomógł zrozumieć świat, w którym RAZEM żyjemy. Każdy zebrany pieniążek przeznaczę na tak bardzo potrzebną MI rehabilitację, która pozwoli chociaż w stopniu podstawowym nauczyć się tego czego TY uczyłeś się, jak byłeś małym dzieckiem. Ciągłość i systematyczność spotkań z terapeutami, pozwoli mi uniknąć cofania się w rozwoju i pozwoli radzić sobie z emocjami, rozpoznawaniem zagrożeń i niebezpieczeństw oraz tego, jak żyć w społeczeństwie.

WIERZĘ, ŻE POZWOLICIE MI WYRWAĆ SIĘ Z OTCHŁANI AUTYZMU.

Kuba Paprocki posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny. Wpłat prosimy dokonywać na konto:

BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem „27014 - Paprocki Kuba”.