Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Marysi Tchórzewskiej

2015-06-26 12:10

Wyjątkowa choroba

Marysia urodziła się w 2011 roku z bardzo rzadką wrodzoną dysfunkcją lewej nóżki (hemimelia strzałkowa, typ 3 c), co oznacza wrodzony niedorozwój lewej nóżki, w której skład wchodzi: brak śródstopia i 3 paluszków wynikły z braku kości strzałkowej oraz skrócony piszczel. Nóżka jest krótsza; brak śródstopia uniemożliwia normalne chodzenie.

Jest nadzieja

Krajowi znawcy i specjaliści od ortopedii dziecięcej najczęściej mówili o najprostszym rozwiązaniu - amputacji części wadliwej kończyny oraz o odpowiednim protezowaniu. Typ choroby Marysi jest wyjątkowy. Dopiero po innej konsultacji, rodzice dziewczynki dostali nadzieję. Światowej klasy specjalista, Dr Paley z Florydy podjął się jej leczenia. Wskazał możliwość rekonstrukcji stopy oraz wydłużenia piszczeli. Leczenie składa się z 3 etapów.

Trudne operacje

Marysia w wieku 2 lat przebyła pierwszy etap leczenia i bardzo skomplikowane operacje przeprowadzone w Klinice Doktora Paley’a na Florydzie w USA. Wszystko to dzięki pomocy darczyńców jak i NFZ. Ponieważ typ wady Marii uważany jest za bardzo skomplikowany, pobyt na obczyźnie wydłużył się aż do 11 miesięcy. Koszt łączny leczenia szacowany był na 150 tyś. dolarów.

Dzięki pierwszemu etapowi, który zakończył się w 2014 roku, Marysia przy pomocy ochronnej ortezy oraz bucika na podwyższeniu chodzi, biega i cieszy się prawie normalnym życiem. Prawie, ponieważ w dalszym ciągu potrzebuje kolejnych etapów operacji. Przewidywane są jeszcze dwa.

Drugi etap operacji rekonstrukcyjnej ma się odbyć już w 2017 roku. Dziewczynkę czeka wydłużanie kości piszczelowej, ustawienie rotacji stopy w odpowiedniej pozycji oraz umieszczenie płytki korygującej w kolanie, aby zapobiec koślawieniu nogi. Po drugim etapie Maria będzie poruszać się bez ortezy oraz bez bucika na podwyższeniu. Koszt takiej operacji wynosi 120 tyś. dolarów (447,6 tyś. złotych). Do tego trzeba uwzględnić koszty 7-miesięcznego pobytu oraz dodatkowych rehabilitacji pooperacyjnych.

Przyłączmy się z pomocą

Rodzina Marysi nie ma szans na uzbieranie potrzebnej sumy. Dlatego też kolejny raz zwraca się z prośbą do wszystkich ludzi dobrej woli. Dzięki Waszej pomocy osiągnęli już bardzo dużo. Dziewczynka zachowała swoją nóżkę. W jej imieniu, aby zapewnić jej normalną przyszłość bez protezy czy też wózka inwalidzkiego niezbędnego do poruszania się, prosimy o pomoc finansową.

Marysia Tchórzewska posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny. Wpłat prosimy dokonywać na konto:

BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem „27717 - Tchórzewska Marysia”.