Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2019-07-29 11:10

Marysia urodziła się w 2011 roku z bardzo rzadką wrodzoną dysfunkcją lewej nóżki (hemimelia strzałkowa, typ 3 c), co oznacza wrodzony niedorozwój lewej nóżki, w której skład wchodzi: brak śródstopia i 3 paluszków, wynikły z braku kości strzałkowej oraz skrócony piszczel. Nóżka jest krótsza; brak śródstopia uniemożliwia normalne chodzenie. Aby dojść do sprawności, dziewczynka musi przejść we wrześniu 2019 roku kosztowny zabieg. Rodzice Marysi proszą o pomoc na jego sfinansowanie – potrzeba 23 tysięcy złotych!

Jest nadzieja

Krajowi znawcy i specjaliści od ortopedii dziecięcej najczęściej mówili o najprostszym rozwiązaniu - amputacji części wadliwej kończyny oraz o odpowiednim protezowaniu. Typ choroby Marysi jest wyjątkowy. Dopiero po innej konsultacji, rodzice dziewczynki dostali nadzieję. Światowej klasy specjalista, Dr Paley z Florydy podjął się jej leczenia. Wskazał możliwość rekonstrukcji stopy oraz wydłużenia piszczeli. Leczenie składa się z 3 etapów.

Trudne operacje

Marysia w wieku 2 lat przebyła pierwszy etap leczenia i bardzo skomplikowane operacje, przeprowadzone w Klinice Doktora Paley’a na Florydzie w USA. Wszystko to dzięki pomocy darczyńców, jak i NFZ. Ponieważ typ wady Marii uważany jest za bardzo skomplikowany, pobyt na obczyźnie wydłużył się aż do 11 miesięcy. Koszt łączny leczenia szacowany był na 150 tys. dolarów. Dzięki pierwszemu etapowi, który zakończył się w 2014 roku, Marysia przy pomocy ochronnej ortezy oraz bucika na podwyższeniu chodzi, biega i cieszy się prawie normalnym życiem. Prawie, ponieważ w dalszym ciągu potrzebuje kolejnych etapów operacji. Drugi etap operacji rekonstrukcyjnej odbył się już w 2017 roku. Dziewczynce wydłużono kość piszczelową, ustawiono rotację stopy w odpowiedniej pozycji oraz umieszczono płytkę korygującą w kolanie, aby zapobiec koślawieniu nogi. Pod koniec 2020 roku Marysię czeka trzeci etap wydłużania kości piszczelowej. Zanim to nastąpi trzeba jak najszybciej wstawić płytki, które zapobiegają koślawieniu się nogi. - Na początku września 2019 roku dr Paley przyleci do Polski, więc przez wakacje musimy zebrać środki na wykonanie tego zabiegu. Koszt zabiegu to 23 tys. złotych – mówią rodzice Marysi.

Przyłączmy się z pomocą

Rodzina Marysi nie ma szans na samodzielne uzbieranie potrzebnej sumy. Dlatego też,  kolejny raz zwraca się z prośbą do wszystkich ludzi dobrej woli. Dzięki Państwa pomocy osiągnęli już bardzo dużo. Dziewczynka zachowała swoją nóżkę. W jej imieniu, aby zapewnić jej normalną przyszłość bez protezy czy też wózka inwalidzkiego, niezbędnego do poruszania się, rodzice proszą o pomoc finansową.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie i rehabilitację Marysi Tchórzewskiej. Każdy, kto zechce wesprzeć dziewczynkę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260

z dopiskiem „27717 - Tchórzewska Marysia”.

2019-07-29

Zdjęcia: Natalia i Paweł Tchórzewscy