Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2018-11-21 09:42

Państwo Anna i Marek Biskupiakowie to młode małżeństwo z Władysławowa koło Huszlewa (woj. mazowieckie), które znalazło się w bardzo trudnej sytuacji. Z powodów od siebie niezależnych musieli opuścić dotychczasowe miejsce zamieszkania i prawdopodobnie zostaliby na bruku, gdyby nie zakup siedliska z drewnianym domem, który – aby był schronieniem przed zimą - wymaga gruntownych remontów.

Małżeństwo  żyje skromnie, mimo że to bardzo pracowici ludzie. Wychowują czwórkę dzieci w wieku od 5 miesięcy do 6 lat. Pieniądze na życie pochodzą z prowadzonego przez nich gospodarstwa rolnego. Zwierzęta, które posiadają – z braku obory – przebywają w tymczasowej wiacie (dzięki ofiarodawcom, którzy podarowali drewno i folię). Najważniejszy jest jednak dom. Idzie zima, a nie ma nawet stałego ogrzewania – rodzina posługuje się piecykiem.

Radość i obawa

Obecnie są dla nich powody i do radości i do obawy – wiele dobrych osób pomaga im na tyle, ile jest to możliwe, jednak potrzeby są nadal spore. Zakupiony drewniany dom praktycznie nie nadawał się do zamieszkania. Nie było w nim podłóg, ściany wykonane były tylko z bali. Wewnątrz są tylko dwa pokoje i kuchnia. Nie ma łazienki. Do budynku jest doprowadzona tylko zimna woda.

Dzięki życzliwości, ofiarności oraz zaangażowaniu ludzi wrażliwych na los innych, udało się znacznie poprawić warunki lokalowe. Pomoc ofiarowali mieszkańcy Władysławowa oraz miejscowy sołtys, a także jeden z mieszkańców sąsiedniej wsi. Państwo Biskupiakowie jeździli do różnych firm, osób prywatnych, instytucji, a w rezultacie udało się pozyskać darczyńców, którzy przekazali materiały budowalne i wykończeniowe. Dzięki temu zostały wymienione okna, zamontowano moskitiery, wylano podłogi i ułożono panele.

Dom trzeba jeszcze częściowo rozbudować - musi powstać pomieszczenie na kotłownie, w której stanie podarowany od darczyńcy piec CO, wiatrołap i niewielki pokoik. Dzięki ofiarności pewnej firmy, można było wylać fundamenty pod budowę tych pomieszczeń. Inna z firm obiecała blachę na pokrycie dachu. Brakuje nadal materiałów na ocieplenie budynku. Warto podkreślić, że prace wykończeniowe doszły do skutku dzięki osobom poleconym przez ks. proboszcza ze Zbuczyna.

Caritas Diecezjalna zwraca się z apelem o pomoc dla rodziny Biskupiaków. Dzięki wsparciu malutkie dzieci z rodzicami chcieliby spędzić nadchodzące Święta w ciepłym miejscu, korzystać z łazienki i już nie bać się o swój los.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na remont domu Państwa Biskupiaków. Każdy, kto zechce wesprzeć tę rodzinę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: " „44417 - Biskupiak Marek”".

Posłuchaj historii Państwa Biskupiaków. Audycja z dnia 11 pażdziernika 2018 r.

2018-11-21

Zdjęcia: Archiwum prywatne Państwa Biskupiaków