Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Państwa Chwaluków

2018-06-13 08:39

W dniu 3 maja 2018r., w domu Państwa Chwaluków z Parczewa, wybuchł pożar. Doszło do poważnych zniszczeń, które wymagają znacznego remontu, na który rodziny niestety nie stać. Chwalukowie proszą o pomoc.

Tego dnia zapaliła się instalacja elektryczna, wskutek czego doszło do zniszczenia pokrycia dachu. Do gaszenia pożaru przyjechały 2 jednostki straży pożarnej. Łatwo się domyśleć, że nie tylko sam ogień przyczynił się do zniszczenia domu. Sama akcja ratownicza, także przyniosła zniszczenia. Zostały wybite szyby w oknach, woda spływała z góry niszcząc sufit, schody, podłogi.

Dach wymaga wymiany. Konieczny jest także gruntowny remont domu wraz z wymianą całej instalacji elektrycznej. Łatwo sobie wyobrazić, jak dużych kosztów wymaga taki remont.

Państwo Chwalukowie nie są w stanie sami zgromadzić takich środków. Pracuje tylko p. Maria. Pan Andrzej jest chory i nie może podjąć pracy. Zmaga się z POChP (przewlekłą obturacyjną chorobę płuc), czeka na operację zaćmy oraz walczy również  z innymi schorzeniami. Z Państwem Chwaluków mieszka jeszcze brat p. Andrzeja, p. Arkadiusz. Jest on osobą bezrobotną i nie posiada żadnych środków, aby móc wesprzeć odbudowę domu. Pani Maria mówi, że czuje się bardzo niezręcznie prosząc o pomoc ale sytuacja, w której się znalazła, zmusiła ją do tego, gdyż sama sobie na pewno nie poradzi.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na remont domu Państwa Chwaluków. Każdy, kto zechce wesprzeć tę rodzinę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: "43618 – Pogorzelcy Chwaluk Maria".