Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Patryka Jendruchniewicza

2014-11-25 09:26

Patryk jest 10 - letnim chłopcem, pochodzi ze wsi Bedlno koło Radzynia Podlaskiego. Z powodu złośliwego nowotworu (siatkówczaka) stracił wzrok. W 2007 roku z tego powodu usunięto mu jedno oko. Drugie, po przerzucie nowotworu stracił niedawno. Rodzice robili wszystko, żeby uratować Patrykowi przynajmniej jedno oko. Zbierali pieniądze, wyjeżdżali na zagraniczne konsultacje. Niestety, nie udało się. Choroba postępowała błyskawicznie, grożąc dalszymi przerzutami. Obecnie Patryk jest uczniem Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej w Lublinie. Pomimo iż nie spełniło się jego największe marzenie, czyli uratowanie oczu, żyje tym, co zapamiętał, kiedy jeszcze mógł cieszyć się wzrokiem i nie przestaje marzyć. Obecnie jest to marzenie o swoim własnym pokoju, wolnym od barier architektonicznych, umożliwiającym swobodne poruszanie. Rodzice chcą poprawić warunki mieszkaniowe ze względu na Patryka. Priorytetem jest dodatkowy pokój oraz łazienka. Od stycznia 2013 roku, w związku z prośbą rodziców o wsparcie finansowe, która wpłynęła do Caritas, Patryk posiada utworzone subkonto z przeznaczeniem na likwidację barier architektonicznych, związanych z rozbudową oraz dostosowaniem pomieszczeń do niepełnosprawności chłopca.

Wszystkich, którzy zechcą przyłączyć się do realizacji marzeń małego Patryka, zachęcamy do dobrowolnych wpłat na subkonto: BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010 z dopiskiem „Likwidacja barier architektonicznych dla Patryka”.

Łącznie do tej pory, dzięki Państwa ofiarności, udało się uzbierać 59 347,66 złotych.

Caritas Diecezji Siedleckiej składa serdeczne podziękowania na ręce wszystkich, którzy przyłączyli się do akcji na rzecz Patryka.

Zdjęcia i informacje dzięki uprzejmości i za zgodą rodziców Patryka - Justyny i Sławomira Jendruchniewiczów