Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Szymona Wojewódzkiego

2018-11-23 14:15

Szymon Wojewódzki, 18-latek z Starej Dąbrówki (woj. mazowieckie), jadąc motocyklem został potrącony przez samochód. Jego młode życie wywróciło się do góry nogami. Po licznych urazach mężczyzna wymaga pilnych operacji. W powrocie do zdrowia może mu pomóc wsparcie finansowe, o które bardzo prosi.

Wypadek, w którym ucierpiał Szymon, wydarzył się 24 marca 2018 roku. Ten dzień chłopak zapamięta na długo. Doszło u niego do urazu wielonarządowego z dominującym urazem czaszkowo-mózgowym. Uszkodzony został nerw wzrokowy, a  gałka oczna pękła,  co spowodowało ślepotę jednego oka. Kości czaszki zostały poskręcane na liczne blaszki. Czaszka była popękana w wielu miejscach, z licznymi ciałami obcymi. Podobnie kości żuchwy. Konieczna była interwencja chirurga szczękowego. Szymon miał także złamanie prawego podudzia, lewej ręki i obojczyka.

Trudny powrót do rzeczywistości

Na oddziale OIOM (Oddział Intensywnej Opieki Medycznej) Szymon przebywał kilka miesięcy. Był wtedy bez jakiegokolwiek kontaktu, ale - na szczęście - powoli zaczął wracać do zdrowia. Częściowy niedowład powodował, że chłopak nie był w stanie utrzymać nawet kubka z herbatą. Podjęta rehabilitacja dała efekty – niedowład ustąpił, lecz sprawność nie wróciła do końca. Do problemów, z którymi dzielnie walczy Szymon, dołączył kolejny - po zdjęciu gipsu z operowanej nogi, wdał się stan zapalny i doszło do martwicy kości. Trzeba było operować nogę i wstawiony został tzw. gwóźdź, który musi pozostać przez dłuższy czas w nodze. W tamtym czasie rehabilitację trzeba było zawiesić. Trzeba dodać, że twarz Szymona po wypadku pokryta jest licznymi bliznami pourazowymi i pooperacyjnymi. Jest to duży dyskomfort dla tego młodego człowieka. Wygląd twarzy poprawić mogłaby operacja plastyczna. Na razie przeprowadzenie jej nie jest jednak możliwe, gdyż przed Szymonem zaplanowane się kolejne operacje, pilniejsze z uwagi na stan zdrowia.

Szymon obecnie przeniósł się do liceum zaocznego, gdyż nie jest w stanie kontynuować nauki w inny sposób. Przed wypadkiem trenował podnoszenie ciężarów, a teraz marzy o powrocie do swojego sportowego hobby. Ale czy to będzie możliwe…?

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie i rehabilitację dla Szymona Wojewódzkiego. Każdy, kto zechce wesprzeć tego mężczyznę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: „43311 - Wojewódzki Szymon Przemysław