Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2019-11-21 10:10

Całkowitym zniszczeniem dobytku zakończył się pożar domu Państwa Tadeusza i Jadwigi Jaszczuków z miejscowości Meszki w gminie Łosice (woj. mazowieckie). 3 osobowa rodzina została z niczym. Caritas Diecezji Siedleckiej apeluje o pomoc finansową, by po tej tragedii umożliwić pogorzelcom powrót do normalności.

- Pożar wybuchł w sobotę 2 listopada 2019r. Ogień zajął cały drewniany budynek. Spaliło się wszystko: sprzęty gospodarstwa domowego, meble, odzież, buty itd. – mówi Pan Tadeusz. Żywioł zostawił po sobie tylko murowane fundamenty. Rodzina chce na nich postawić przeniesiony drewniany dom, który będzie wymagał całościowego remontu. Już teraz trzeba pomyśleć o podłączeniu niezbędnych instalacji: wody, prądu i CO.

Obecnie Państwo Jaszczukowie, razem z synem Jarosławem, znaleźli pomoc i bezpieczne schronienie u dalszej rodziny. Wspierają ich też inni ludzie dobrej woli. Marzeniem jest jednak odbudowa domu. Małżonkowie są emerytami – pobierają niewielkie emerytury, ale aby mieć środki na życie pracują w niewielkim gospodarstwie rolnym. Nieszczęście dotyka ich już po raz kolejny – 7 lat temu spłonęła im doszczętnie stodoła i obora.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na odbudowę domu Państwa Tadeusza i Jadwigi Jaszczuków, który spalił się podczas pożaru. Każdy, kto zechce wesprzeć rodzinę, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/Siedlce 21 9194 0007 0027 9318 2000 0260.

z dopiskiem: „48811 – Jaszczuk Tadeusz - pogorzelcy”.

(AN)

2019-11-21