Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Wiesławy Kaczyńskiej

2016-05-05 11:10

Pani Wiesława Kaczyńska ma 56 lat. Mieszka w Siedlcach w mieszkaniu socjalnym przyznanym przez Urząd Miasta. Poprzednio jej warunki mieszkaniowe były bardzo trudne, ponieważ przebywała na co dzień w starej zniszczonej kamienicy. Kobieta ma dorosłą 24-letnią córkę i doczekała się wnuczki i choć nie mieszkają razem, to córka codziennie przychodzi do Pani Wiesławy, aby pomóc w obowiązkach domowych i pielęgnacyjnych.

Początki choroby… i to nie jednej

Choroba – postępujący zanik mięśni kończyn dolnych i górnych - towarzyszy siedlczance od wczesnego dzieciństwa. Z tego powodu porusza się na wózku inwalidzkim. Wszystkie czynności życiowe, takie jak wstawanie i wchodzenie do łóżka, kąpiel, ubieranie się, muszą być wykonywane przy pomocy osób trzecich z wykorzystaniem podnośnika. Ta ciężka dolegliwość jest genetyczna – brat Pani Wiesławy przeszedł ją również, a od 8 lat już nie żyje.

W pierwszych latach kobieta była leczona w Klinice na Banacha w Warszawie i w Konstancinie. Później brała udział w turnusach rehabilitacyjnych. - W 2007 roku zachorowałam na chorobę nowotworową i jestem  po chemioterapii. Z powodu leczenia onkologicznego mój stan zdrowia - związany z choroba mięśniową - znacznie się pogorszył. Bardzo często jestem na antybiotykach oraz biorę obecnie czwartą szczepionkę uodparniającą. Ze względu na powstałą dyskopatię, cierpię na  bardzo silne bóle stawów, mięśni oraz kręgosłupa. Jestem cały czas na lekach przeciwbólowych oraz lekach wzmacniających mój organizm – mówi Pani W. Kaczyńska.

Potrzebne wsparcie

Źródłem utrzymania kobiety jest renta rodzinna, dodatek pielęgnacyjny i sierocy na kwotę blisko 1500 zł. Początkowo sama zbierała środki finansowe. - Jeździłam na elektrycznym wózku inwalidzkim do różnych firm w Siedlcach, zwracając się z potwierdzeniem pisemnym od dyrektora Caritas i MOPR o mojej trudnej sytuacji. Pieniądze,  które otrzymywałam na subkonto, były przeznaczane na zakup żywności, opłacenie rachunków mieszkaniowych, kupowanie leków, dofinansowanie do likwidacji barier architektonicznych w mieszkaniu oraz na dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego. Teraz, ze względu na stan zdrowia, bardzo mało wychodzę na miasto i trudniej jest mi znaleźć sponsorów – mówi Pani Wiesława.

Marzenia do spełnienia

Pięć lat temu spełniło się jedno z jej marzeń. Po 25-letnim oczekiwaniu, dokonała się zamiana mieszkania, w którym przebywała. Nadal jednak pozostają inne niespełnione marzenia – mniej problemów ze zdrowiem, przysposobienie mieszkania do warunków chorej, szczególnie w łazience, zakup leków i sfinansowanie rehabilitacji. Pani Wiesława chciałaby mieć zmywarkę, by choć trochę łatwiej byłoby jej żyć, i sprawny komputer, aby mieć większy kontakt z ludźmi i urzędami. - Pomimo mojej ciężkiej choroby, problemów życiowych i materialnych jestem optymistką z ogromnym poczuciem humoru. Uważam że moim największym życiowym sukcesem jest urodzenie i wychowanie mojej córki. Wierze że jutro będzie lepiej – wyznaje siedlczanka.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie i rehabilitację Wiesławy Kaczyńskiej. Każdy, kto zechce wesprzeć Panią Wiesławę, może wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/ Siedlce PL 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem: "13017 - Kaczyńska Wiesława"