Kto potrzebuje naszego wsparcia?

Pomoc dla Wiktorii Kozak

2017-08-04 13:32

Wiktoria (4 latka) to radosna, ale też bardzo chora dziewczynka z Żelkowa (woj. mazowieckie). Zdiagnozowano u niej kilka różnych chorób: dysfagię, wadę serca, wadę budowy tchawicy i oskrzeli, zwężenie przełyku, reumatoidalne zapalenie stawów (obserwacja), nawracające infekcje dróg oddechowych  i zaparcia.

Pani Ewa Kozak (31) wychowuje dziewczynkę (jedynaczkę) samotnie, odkąd pojawiła się na świecie. Musiała zrezygnować z pracy biurowej, by zajmować się chorym dzieckiem, które wymaga całodobowej opieki. Przy wychowaniu pomagają dziadkowie Wiktorii, ale nie są w stanie sfinansować jej leczenia, ponieważ na całą rodzinę pracuje tylko dziadek dziewczynki. - Na co dzień moja córeczka jest uśmiechnięta i radosna. Dzielnie znosi zabiegi i kolejne badania w szpitalach. Lubi bawić się z dziećmi, malować i śpiewać piosenki, ale potrzebuje środków na leczenie – mówi Ewa Kozak. Po pomoc do Caritas Diecezji Siedleckiej p. Ewa zgłosiła się, ponieważ jest osobą wierzącą i wierzy również, że wokół jest wiele ludzi o dobrym sercu, które mogłyby jej pomóc w tej bardzo ciężkiej sytuacji.

Chora od urodzenia

Wiktoria urodziła się jako wcześniak, a sama ciąża była zagrożona. W chwili przyjścia na świat otrzymała 10 punktów w Skali Apgar. Problem zaczął się, kiedy dziewczynka wróciła z mamą do domu. Wiktoria dławiła się przy karmieniu piersią, zaczęły się duszności, częste infekcje dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli i płuc. Z tego powodu była wielokrotnie hospitalizowana. Dodatkowo pojawił się problem z wypróżnianiem - dziewczynka od urodzenia jest na silnych lekach przeczyszczających i wlewkach (jest po zabiegu z użyciem botoksu, ale nie przyniósł on rezultatu). W 2015 roku zdiagnozowano w Instytucie Klinicznym w Warszawie wrodzoną wadę serca (podwójny ciasny pierścień aorty). Dziewczynka przeszła operację na kardiochirurgii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i od tamtego momentu jest pod opieką specjalistów. Zdiagnozowano u niej również wrodzoną wadę anatomiczną budowy tchawicy i oskrzeli, a także dysfagię (polegającą na zaburzeniu połykania), przez co Wiktoria jest na żywieniu medycznym. Lista chorób, które dotknęły córkę p. Ewy jest długa. Jest ona pod opieką oddziału reumatologicznego w Warszawie pod kątem obserwacji dziecięcego reumatologicznego zapalenia stawów (u małej wykryto przeciwciała jądrowe) oraz pod opieką gastroenterologa (ze względu na zaparcia i zaburzenia połykania - zwężenie przełyku o niejasne etiologii). Wiktoria jest pod opieką neurologa i psychologa, ze względu na bezdech afektywny.

Leczenie kosztuje

Zapytana o kwotę potrzebną dla córeczki, Ewa Kozak nie jest w stanie udzielić dokładnej odpowiedzi. Pieniądze są potrzebne na wyjazdy do szpitali i na całe leczenie. Obecnie Wiktoria musi odżywiać się specjalnym pokarmem – są to proszki firmy Nutricia do zagęszczania płynów i pokarmów – który kosztuje ok. 400zł miesięcznie. Dziecko ma specjalną dietę bogatoresztkową, co łączy się z tym, że jedzenie musi być rozdrabniane i miksowane (ze względu na zwężenie przełyku). Mama dziewczynki pobiera na nią świadczenie pielęgnacyjne i alimenty, ale często nie starcza pieniędzy nawet na codzienne potrzeby – ubranie czy jedzenie. - Mieszkam sama. Wynajmuję małą kawalerkę i po opłatach (prawie 1000zł) zostają nam grosze na życie i leki. Staram się o mieszkanie komunalne, sprawa jest w trakcie rozpatrzenia. Już teraz mogę powiedzieć, że nie będzie mnie niestety stać na zakup sprzętu AGD, czy mebli - wszystkie te rzeczy w obecnym mieszkaniu należą do jego właściciela. Dlatego potrzebne są pieniądze także na ten cel – wyjaśnia Ewa Kozak.

Caritas Diecezji Siedleckiej otworzyła specjalne subkonto, na którym zbierane są środki na leczenie Wiktorii Kozak. Każdy, kto zechce wesprzeć Wiktorię Kozak, może przekazać 1% podatku (nr KRS 0000223111 z poniższym dopiskiem) lub wpłacić pieniądze na konto:

Caritas Diecezji Siedleckiej Bank Spółdzielczy O/ Siedlce PL 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem: "40211 – Kozak Wiktoria"

***

Posłuchaj audycji Wiktorii Kozak i Błażeja Kamińskiego. Audycja z dnia 28 września 2017r.