Kto potrzebuje naszego wsparcia?

2016-08-18 12:40

Rodzina pana Zygmunta (49 lat) składa się z pięciu osób. Mieszka  z żoną (42 lata), trójką dzieci (najstarszym Marcinem oraz Kamilem i Małgosią) razem ze swoją mamą we wsi Krzesk Majątek. Państwo Marczak znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Mają problem ze znalezieniem pracy i częściowo są niezdolni do pracy. Mieszkają w starej drewnianej chatce, która wymaga generalnego remontu.

Złe warunki mieszkaniowe

Dom, w którym od kilkudziesięciu lat mieszka rodzina, a wcześniej jej przodkowie (50 lat temu dom został przewieziony z innego miejsca na obecne), jest w bardzo złym stanie. Panuje w nim zimno, ponieważ nie jest ocieplony. Drewniane okna są nieszczelne, nie spełniają już swojej funkcji izolacyjnej. Brakuje łazienki, która bardzo pomogłaby w codziennym funkcjonowaniu. W budynku zamieszkane są tylko kuchnia i jeden pokój, w którym śpi 5 osób na trzech stojących obok siebie łóżkach. Domek ogrzewany jest tylko kuchenką opalaną drewnem. Podczas deszczu przecieka dach, woda wlewa się przy kominie do wewnątrz. W miejscach zacieków pojawia się pleśń. Do remontu nadaje się również jeden niezamieszkały pokój i komórka. Tę ostatnią można byłoby adaptować jako następne pomieszczenie użytkowe.

Problemy ze zdrowiem

Pan Zygmunt od urodzenia prowadzi niewielkie gospodarstwo rolne (wcześniej również z rodzicami) i podejmuje się prac dorywczych. Jego rodzinie jest bardzo ciężko finansowo, dlatego zmuszeni są do korzystania z niewielkiej pomocy socjalnej (zasiłku rodzinnego i zasiłków celowych z GOPS). Mężczyzna od 3 lat cierpi na nadciśnienie. Kiedy pracuje fizycznie, zaczyna się dusić, jest mu trudno oddychać. Pani Magdalena (żona) pochodzi z Legnicy koło Wrocławia. Od urodzenia jest niepełnosprawna. Ma wadę genetyczną, która przeszła również na najstarszego syna. Polega ona na tym, że oboje są bardzo niskiego wzrostu (ma 140 cm wzrostu). Kobieta leczy się też psychiatrycznie – miesiąc temu jej ojciec zmarł na raka płuc, a jej mama ma raka krtani. Środkowy syn, Kamil, ma wadę serca od urodzenia i w tej chwili przyjmuje leki kardiologiczne. Córka Małgosia, od pierwszego roku życia cierpi na padaczkę. Pani Marczak skończyła szkołę zawodową o kierunku krawiectwo. Z powodu choroby nigdzie nie mogła znaleźć pracy. Dodatkowo ma zapalenie nerek i poważne problemy z sercem. Jest pod ścisłą opieką lekarską. Oboje z synem Kamilem potrzebują środków na leczenie.

Ukochane dzieci

Córka Marczaków, Małgosia, chodzi do 3-ciej klasy szkoły podstawowej. Obaj synowie chodzą do Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Międzyrzecu Podlaskim (Marcin do 5-tej, a Kamil do 4-tej). Marcin, oprócz problemów z niskim wzrostem, ma również trudności z mową. Dzieci, jak mówi pani Magdalena, radzą sobie w szkole dobrze.

Potrzebny remont

Remont, który rodzina chciałaby zrealizować będzie polegać na ociepleniu ścian, wymianie okien na nowe, aby w zimie były godne warunki do życia. – Moim marzeniem jest, żeby w domu było ciepło. Chciałbym, aby w rodzinie zawsze była zgoda, wzajemne zrozumienie – mówi p. Zygmunt. Rodzina potrzebuje również kuchenki gazowej i mebli - szczególnie łóżka nadają się już do wyrzucenia i do wymiany na nowe. – Jesteśmy wdzięczni GOPS, ponieważ sporo nam pomaga. O co się zwrócimy, to oni w miarę możliwości pomagają – dodaje mężczyzna. Zapytana o marzenia p. Magdalena mówi: - Żeby dom był nowy i żeby dzieci były zdrowe. Jeśli ktoś mógłby nam pomóc, to bardzo byśmy prosili. Najbardziej nam brakuje łazienki i pokoju.

Posłuchaj historii Zygmunta Marczaka. Audycja z dnia 8 września 2016 roku.

Obejrzyj reportaż w TV Wschód

Zygmunt Marczak posiada utworzone subkonto w naszej organizacji, na które można przekazywać 1% podatku oraz inne darowizny.

Wpłat prosimy dokonywać na konto: BS Siedlce 78 9194 0007 0027 9318 2000 0010

z dopiskiem „34210 - Marczak Zygmunt”.

2016-08-18

Zdjęcia: Anna Nowińska