Wspieraj Caritas

Przepiśnik - Przepisy na Wigilię

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgKrokiety z kapustą i grzybami

 

1 l mleka
1 kg mąki
Ok. 2 szklanek gazowanej wody
4 jajka
Szczypta soli

 

Z wymienionych składników zrobić ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki.

 

Farsz do krokietów:
2 kg kapusty kiszonej
Grzyby suszone
1 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
Olej
Sól, pieprz

 

Kapustę płuczemy, odsączamy i kroimy. Wrzucamy na patelnię z olejem i przesmażamy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż kapusta zmięknie, a cebula się zarumieni. Grzyby wcześniej namoczone, odcedzić pokroić i wrzucić do kapusty. Pieczarki obrać i pokroić w drobniejsze części, zesmażać na oleju, do czasu, aż nie będzie w nich wody. Gdy kapusta będzie miękka, a pieczarki się usmażą wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz wykładamy na naleśnika i zwijamy w kopertę z bokami zawiniętymi do środka. Panierujemy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgKluski z makiem

 

Orzechy
Rodzynki
Miód
Makaron łazanki

 

Mak sparzyć wrzącą wodą i przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Dodać do maku posiekane orzechy i rodzynki wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Wszystko osłodzić miodem rozcieńczonym lekko w wodzie. Makaron łazanki lub wstążki ugotować, odcedzić dodać do maku wymieszać udekorować orzechami.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgPiernik

 

1 jajko
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki powideł śliwkowych
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika

 

Jajko utrzeć z cukrem. Do śmietany dodać 1 łyżeczkę sody. Do utartego jajka dodać pozostałe składniki wraz ze śmietana i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Wylać do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgŚledzie w cieście

 

1 kg filetów śledziowych
5 cebul
2 łyżeczki delikatu do mięs
5 jaj
2 szklanki mąki
olej

 

Z mąki, jajek i przyprawy wyrobić ciasto naleśnikowe. Do ciasta wrzucać śledzie, obtaczać w cieście i smażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym lub w słoikach układać warstwami śledzie wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Zalać gorącą zalewą.

 

Zalewa do śledzi:
5 szklanek wody
5 łyżek cukru
¾ szklanki octu
Ziele angielskie
Liść laurowy

 

Wszystko zagotować i zalać śledzie ułożone w naczyniu lub słoikach.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgRacuchy

 

1 kg mąki
10 dkg drożdży
3 jajka
1 litr mleka
Olej do smażenia
odrobina cukru

 

Mąkę przesiewamy, mleko zagotowujemy. Drożdże rozkruszamy z odrobina cukru, wlewamy cieple mleko i dosypujemy mąkę. Ostawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy resztę składników, wyrabiamy, zostawiamy do wyrośnięcia i smażymy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym by zdjąć nadmiar tłuszczu.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgSałatka wyśmienita

 

Słoiczek selera konserwowego
20 dkg sera żółtego
Puszka kukurydzy
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 garście słonecznika
Sól, pieprz
Majonez
Szynka

 

Odsączamy seler i kukurydzę, ser i szynkę kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, słonecznik podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i majonezem.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgTatar śledziowy

 

Śledzie kilka sztuk ( marynowane, płaty lub w oliwie)
Ogórki konserwowe 1 słoik
Cebula biała 0,5 kg
Cebula czerwona 0,5 kg
Pieczarki marynowane 1 słoik
Szczypior lub por
Natka pietruszki
Kilka łyżek oliwy
Sól, pieprz

 

Wszystkie składniki kroimy w drobna kostkę. Wykładamy na talerze. Wokół brzegów talerzy – ogórki+ cebula biała+ papryka konserwowa + czerwona cebula+ pieczarki marynowane. Por na środek i żółtko. Posypać przyprawami, skropić oliwą. Śledzie między składniki.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgRyba w zalewie pomidorowej

 

2 kg płatów rybnych
1 słoiczek koncentratu
1 ketczup
0,60 cebuli
Olej ¾ szklanki
Sól, pieprz liśc laurowy.
Mąka

 

Rybę usmażyć w mące. Z 2 szklanek wody i podanych składników ugotować sos. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i włożyć do sosu. Usmażoną rybę włożyć do naczynia i zalać sosem.

tl_files/gallery/klub_seniora/przepisy/wigilia/krokiety.jpgGrzyby jak ryby

 

1 kg średnich lub małych pieczarek
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
Bułka tarta
Sól, pieprz

Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy

 

Kapelusze odcinamy od nóżek, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, ogórka kroimy w plastry. W misce lub słoiku układamy warstwami pieczarki, cebulę i ogórki. Zalewamy gorącą marynatą przygotowaną z podanych składników. Gdy wystygnie wszystko wkładamy do lodówki.